INICIlinea

Milers de persones surten als carrers de Barcelona contra la retallada de les llibertats (29-3-14)

La convocatòria conjunta de "Jo també estava al Parlament" i "Desobediència 2014" va aplegar ahir milers de persones al centre de Barcelona. Les manifestants van sortir al carrer contra la retallada de les llibertats, vigilats en tot moment per un ampli dispositiu policial de 1.200 agents que van acompanyar la manifestació durant tot el seu recorregut.

La cita era la confluència de dues campanyes. D’una banda, la crida de “Jo també estava al Parlament i ho tornaria a fer” en solidaritat amb les vint persones imputades per l’acció simbòlica de bloqueig del Parlament el 15 de juny de 2011, que seran jutjades a partir de demà a l’Audiència Nacional a Madrid. Per l'altra, la protesta de la campanya Desobediència 2014 que sorgeix, segons les organitzadores, per plantar cara a la restricció dels drets i llibertats, i en concret a tres importants retallades legals del PP: la criminalització de la protesta de la Llei “mordassa”, l’enduriment del codi penal i la reforma de la Llei de l’avortament que restringeix el dret al propi cos.

Diversitat en la participació

La xifra d’assistents va ser segons l'organització de 12.000 persones i de 4.000 segons la Guàrdia Urbana. A la manifestació s’hi van poder veure tota mena de pancartes, entre elles les dels sindicats CGT i CNT, esquerra independentista, Iai@flautes o el bloc feminista. Una mostra de la diversitat de la manifestació va ser la presència de diversos col·lectius i organitzacions. Un dels exemples va ser Greenpeace, una de les sotasignants del manifest. Entre altres coses, la Llei mordassa endureix la repressió en formes de protesta que són utilitzades sovint per aquest grup ecologista. O també un grup de prostitutes del Raval que es van manifestar sota el lema “Jo també sóc puta”. El col·lectiu, segons denunciava, pateix especialment l’enduriment de les lleis civils en totes les seves vessants com per exemple la persecució de la seva activitat, la Llei d’estrangeria o els desnonaments.

 

Un recorregut poc habitual

La manifestació que va començar a la plaça Catalunya es va dirigir, en un recorregut poc habitual, al barri de la Ribera. Durant la manifestació, on es van fer diverses pintades, un dels crits que més es va escoltar va ser el de “Jo també estava al parlament”. Moltes persones van assistir-hi amb la cara tapada amb mocadors, caretes i barbes, denunciant la criminalització de la protesta.

En un punt del recorregut, les manifestants van llençar al cordó policial papers arrugats embolicats amb un globus vermell, simulant ser foams del les escopetes. A l'alçada d'Arc de Triomf, es va fer una gran pintada al terra dirigida a l’Audiència Nacional. Durant la part final de la manifestació es van trencar els vidres d’algunes entitats bancàries al carrer Princesa i la Via Laietana. Per la seva banda, la megafonia dels Mossos d’Esquadra ja davant de la plaça de l'Àngel advertia, al pas de la marxa, d’una intervenció policial sense que hi hagués hagut cap enfrontament previ.

Va ser a la meitat de la Via Laietana, quan s’estava a prop de concloure el recorregut que havia de finalitzar a plaça Catalunya, quan els Mossos van carregar contra la capçalera, per tot just després, tornar-ho a fer uns metres més avall. Les manifestants es van dispersar pels carrers del barri de la Ribera, i els furgons dels Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana van prendre Via Laietana, recorrent-la amunt i avall, endinsant-se fins el Forat de la Vergonya.

Dispersió i actuació de les antiavalots

A partir de les càrregues policials, alguns grups de gent es van dispersar pels carrers del barri de La Ribera, on es van creuar diversos contenidors i se'n van cremar alguns. Les antiavalots van carregar de nou contra les manifestants, disparant salves, foams, utilitzant gasos lacrimògens i engegant el canó de so. Segons Nació Digital, va ser en aquell moment quan els Mossos d'Esquadra van carregar contra policies infiltrats entre les manifestants, que es van identificar al crit de “¡somos compañeros!".

Al final de la manifestació s'havien confirmat la detenció de cinc persones acusades d'atemptat contra l'autoritat i desordres públics.

font: http://www.setmanaridirecta.info/noticia/milers-persones-surten-als-carrers-barcelona-contra-retallada-les-llibertats

inici

linea