Cavall antirepressiu!

El passat 28 d’abril diferents membres de la IAC varem participar a la cadena humana que va unir el poble de Collbató de Montserrat amb el cim del Cavall Bernat per fer arribar les fotografies de les preses i presos polítics catalans fins al cim. Alguns afiliats varen formar part del grup que va cobrir l’últim tram i varen escalar la més coneguda de les agulles montserratines.

La IAC forma part dels grups de treball antirepressiu que conformen el projecte transversal de la Crida per la llibertat. La IAC ha participat de les accions  que proposa aquesta plataforma, que té per objectiu denunciar i aturar la repressió i posar en marxa activitats i iniciatives que contribueixin a l’alliberament dels presos i preses polítics i el retorn dels exiliats i exiliades, així com donar suport als represaliats des de la pràctica no-violenta.

L’espectacular acció, proposada des la Crida per la llibertat, va estar organitzada, amb el suport de la Federació d’entitats excursionistes de Catalunya (FEEC), per persones voluntàries professionals de la muntanya (bomberes, forestals, guies, sanitàries) i excursionistes (alpinistes, escaladores, senderistes, monitores i formadors de muntanya, etc.), algunes membres de l’afiliació dels diferents sindicats que formen la IAC.

La proposta realitzada ha rebut el suport de l’Associació catalana pels drets civils, l’ANC, Òmnium i la col·laboració de Bombers per la república i l’escoltisme i guiatge català. L’equip de cim ha estat composat per una representació dels bombers (bàsicament GRAE), la Junta directiva de la FEEC, les entitats excursionistes, les seccions d’escalada, l’Escola catalana d’alta muntanya (ECAM), Escaladors per la república, les figures històriques de l’escalada, el Grup Cavall Bernat i les fèmines del grup de les “Pubilles escaladores”.

Les fotografies de les preses i presos polítics (i exiliades i exiliats) varen anar passant de mà en mà, entre les 3.500 persones que varen cobrir els aproximadament 8 kilòmetres i 650m de desnivell que separa Collbató del cim. Els últims metres els quadres varen salvar els 60m de paret vertical de la via “Normal” per una espectacular tirolina, fins a arribar al grup de cim. Tota aquesta “operativa” ha estat enregistrada per operadores de càmera i fotògrafs voluntaris i els pilots de 4 “drons”, que han aconseguit vídeos i imatges espectaculars.

Una curiositat és que el Parc natural de la muntanya de Montserrat depèn de presidència de la Generalitat i, ara mateix, amb l’aplicació del 155, el seu màxim responsable polític és la vicepresidenta Soraya Sàenz de Santamaría… Es pot afirmar, doncs, que amb el Cavall Bernat li ha sortit un autèntic troià al Gobierno Español… I de gran alçada!