Entrevista a Mireia Herrera membre de la xarxa de solidaritat internacionalista #WithCatalonia

Entrevistem a Mireia Herrera (@la_gitaneta) educadora social, membre de la IAC i activista impulsora de #WithCatalonia

QUÈ ÉS WITH CATALONIA?

With Catalonia és una xarxa de suport internacional amb el poble català. Davant dels fets succeïts el passat 1 d’octubre, l’ofensiva empresa pel govern de l’Estat Español amb l’aplicació de l’Article 155 i l’empresonament de Jordi Cuixart, Jordi Sánchez i els consellers i conselleres, diferents organitzacions del panorama social de Catalunya, entre elles la IAC, ens vam reunir per tal de posar en comú tots els contactes a nivell internacional i fer una crida de suport des dels diferents territoris. La iniciativa va dirigida no només a les organitzacions dels diferents territoris, sinó també a la ciutadania en general.

Acte el 30 de setembre a l’Institut del teatre, de benvinguda internacionalista, a partir del qual va sorgir #withcatalonia

QUINS SÓN ELS SEUS OBJECTIUS?

En primer lloc, el que es vol, és deixar clar que el moviment sobiranista de Catalunya, sorgeix d’una base social que res té a veure amb les oligarquies catalanes o com s’ha volgut fer veure, de la dreta catalana. La societat catalana, està construïda sobre un ferm solatge de lluites per a la consecució de drets fonamentals i millores en drets socials, com també de moviments que han estat fortament crítics davant les polítiques bel·licistes i neoliberals. És des de part d’aquest es pai que també es construeix el moviment sobiranista i es defensa el dret a l’autodeterminació del poble català. Tanmateix, es pot considerar  la diversitat d’opinions en front d’un posicionament independentista o no, però un 80% de la societat catalana està a favor del dret a decidir i davant la repressió i l’autoritarisme que el govern de l’Estat espanyol ha desplegat, el clam en conta i la crítica des de l’esquerra, sens dubte és clar, majoritari i contundent.

D’altra banda, a través del With Catalonia, es vol enviar el missatge tan a la resta d’Europa com a tot el mon, que si es permet que el  Govern d’un Estat Europeu que s’emmarca dins els valors democràtics, reprimeixi a un poble tan físicament com a través de lleis considerades legítimes, tots la resta de valors i drets assolits a la resta de drets i valors d’arreu, estan també en perill, perquè demà els hi pot passar a ells. Nosaltres, el poble català, no som ni el primer i dissortadament no serem el darrer, però en la part que ara ens pertoca, tenim l’obligació de fer d’altaveu del que està passant i evidentment la necessitat de demanar solidaritat.

PER QUÈ PARTICIPA LA IAC COM A SINDICAT?

La Intersindical Alternativa de Catalunya, és una organització fortament compromesa amb la defensa dels drets socials. Des d’un primer moment, s’ha mostrat partidària del dret a decidir i n’ha fet una clara defensa. La vulneració d’aquest dret, conjuntament amb tot el reguitzell d’accions repressives que ha comportat el fet que el poble català vulgui exercir un dret tan senzill com és el de votar, ens sembla una clara ofensiva als valors democràtics i a les llibertats de les persones, fet que considerem altament preocupant. No només això, sinó que  diferents organitzacions sindicals de la IAC treballen per a la defensa dels drets dels treballadors públics, els quals han vist afectada la seva tasca amb l’aplicació de l’Article 155 i la intervenció de l’Administració catalana o han vist, per exemple, en el cas dels i les mestres, com es desmereixia i s’insultava la seva tasca com a docents. No podem deixar de banda tampoc com la intervenció econòmica de l’Estat espanyol està afectant al tercer sector, que no està cobrant l’endarreriment de les subvencions, veient-se afectada l’atenció cap a una part de la població més vulnerable.  Davant de tot aquest panorama, la IAC actua, i ho fa en tots els aspectes possibles, com no també des de la solidaritat internacional i el suport mutu mitjançant la xarxa de contactes que al llarg de tants anys hem anat fent a través de la participació directa en altres causes i lluites per a reclamar drets fonamentals a tot el món.

QUIN PAPER TÉ LA SOLIDARITAT INTERNACIONALISTA?

En primer lloc, la de generar un espai internacional de pressió per tal d’evidenciar la vulneració d’un dret com el dret a decidir o l’exercici de la força durant l’1 d’octubre davant d’un poble pacífic que es disposava a votar. Que catalans i catalanes que viuen arreu del món estiguin informats del que està passant, és necessari, però amb With Catalonia, volíem anar més enllà, volíem informar i demanar la solidaritat directament de la població, de les organitzacions de base, tan civils, com polítiques o sindicals, perquè creiem en la seva força i perquè sabem que qualsevol guany vindrà també de la força que es pugui fer en aquest sentit.

En segon lloc, la solidaritat internacionalista té un paper, o una funció en si mateixa, és fonamental estar sempre a la guait del que li passa al “vehí” del que li pot estar afectant i de quins drets s’estan vulnerant arreu, cal estar en constant permanència i mantenir actives i operatives les aliances des de la part social, perquè d’aquesta manera ens enfortim local i globalment.   Creiem fermament en l’internacionalisme perquè els drets són universals i el que ara ens afecta aquí, demà pot afectar a una altra banda del mon i viceversa.