La IAC

La IAC, la intersindical alternativa: un sindicat combatiu, independent i assembleari

El 30 de novembre de 1997 es va realitzar el primer congrés de la IAC, la Intersindical Alternativa de Catalunya. Culminava així el treball conjunt que, els diferents sindicats que la formen, portaven fent a diferents sectors amb la creació d’una intersindical, que com el seu nom indica preten desenvolupar un model de treball sindical alternatiu a l’imperant dins l’àmbit català.

La confederació dels quatre sindicats promotors: USTEC-STEs (ensenyament), IAC CATAC (personal d’administració i serveis de la Generalitat), CATAC-CTS/IAC (sanitat) i CAU-IAC (personal d’administració i serveis de les universitats) configuren un espai sindical en l’àmbit de l’administració pública. Amb la incorporació de la FTC fem un gran salt en la implantació al sector privat, creixem amb la FAA (actualment integrada a la FTC) i la incorporació del SF (Sindicat Ferroviari) al 2018.

Actualment formem la IAC sis sindicats: CATAC-CTS/IAC, CAU-IAC, FTC-IAC, IAC CATAC, SF i USTEC-STEs(IAC). Tenim unes 800 persones delegades, i som la 5a força sindical a Catalunya. A l’Administració pública de la Generalitat de Catalunya i al sector de l’educació som majoritaris.

Aquesta confluència és possible tant de la coincidència en bona part del model d’acció sindical com dels orígens similars de les diferents organitzacions que provenien de moviments sectorials i lluites compartides.

La defensa d’un marc de relacions laborals català que permeti apropar les negociacions al conjunt de la gent treballadora de Catalunya és present des de la fundació de la IAC. La concepció de l’acció sindical basada en la participació dels treballadors i treballadores en la resolució de la seva problemàtica laboral i social ens porta a impulsar assemblees als centres de treball que impulsen la representació directa dels treballadors i treballadores.

Fem treball unitari amb diferents sindicats dels Països Catalans com l’STEI o la Intersindical Valenciana, i de la resta de l’Estat, com el SAT d’Andalusia, la CSI d’Astúries, la CUT de Galicia, la CUT de l’Aragó, ESK i LAB d’Euskal Herria, la Confederación Intersindical i altres a Europa i arreu del món.

Com a Intersindical defensem sempre que cal lluitar per totes les necessitats la classe treballadora i no limitar-nos a la lluita econòmica. Així participem i donem suport a molts moviment socials, com el feminista, el moviment per l’habitatge, la defensa del territori, la lluita contra el racisme, el moviment antiglobalització, els moviments contra les guerres i molts d’altres.

Un sindicat no és allò que diu, sinó allò que fa. A aquesta web trobaràs noticies sobre les lluites generals en les que intervé el sindicat , comunicats i crides a la mobilització. Per tenir informació sobre els diferents sectors pots anar a la portada de la web on hi ha els enllaços a les webs dels difernmts sectors, on trobaràs informacions concretes sobre qúestions i mobilitzacions laborals. Tanmateix, volem deixar clar que la nostra acció passa per informar. assessorar al la gent treballadora, però sobretot per deixar clar que sense lluitar no s'aconsegueixen els drets.

CATAC-CTS      CAU      FTC      IAC-CATAC      SF      USTEC-STEs