LA INTERSINDICAL ALTERNATIVA DE CATALUNYA EXPRESSA LA SEVA SOLIDARITAT AMB ELS PRESOS POLÍTICS SAHARAUIS EN VAGA DE FAM

– Les vides dels presos polítics saharauis empresonats al Marroc estan en greu perill –

Diversos presos polítics saharauis internats a presons marroquines es troben en una situació crítica, quatre d’ells entre la vida i la mort, sota la vaga de fam que mantenen des del passat 9 de març, fa ja 25 dies.

Els interns, pertanyents al grup de Gdeim Izik i amb cadenes d’entre vint anys i perpètua, que els van ser imposades en un judici ple d’irregularitats i confessions obtingudes sota tortura, no reben cap tipus d’assistència mèdica i no se’ls permet prendre sucre amb l’aigua per evitar la deshidratació.

A més, estan en unes cel·les reduïdes, conegudes com el “taüt”, infestades d’insectes i cucs, sense la ventilació adient ni les mínimes condicions higièniques, tractant-se de cel·les molt fredes i humides.

Recentment, les famílies de quatre interns de les presons de Kenitra i Ait Melloul on van ser dispersats, trobant-se molt allunyats de les ciutats on viuen els seus éssers estimats, han visitat als presos i el seu testimoni no ha pogut ser més dramàtic. Segons expliquen, els presos es troben en un estat alarmant de salut, estan incapacitats per moure’s, tenen mals per tot el cos, dificultat per veure, nàusees freqüents i, malgrat els seus problemes mèdics, no reben cap tipus d’atenció mèdica.

L’actuació de l’administració penitenciària marroquina amb els presos polítics saharauis no respecta els seus drets més elementals, contravé la legislació internacional i fins la seva pròpia, en la qual només s’autoritza l’aïllament per motius de seguretat o de precaució, el que no s’aplica als presos de Gdeim Izik.

La INTERSINDICAL ALTERNATIVA DE CATALUNYA-IAC- se suma a les persones i organitzacions que subscriuen aquest comunicat i fem una crida a la MINURSO, Missió de les Nacions Unides per al Referèndum en el Sahara Occidental, present en el territori ocupat pel Marroc i en concret al representant especial del Secretari General de les Nacions Unides, Sr. Horst Köhler, perquè d’una vegada per totes s’interessin per aquesta situació crítica i vetllin per l’estricte compliment de la legalitat internacional en relació amb el tractament de les persones preses i el compliment del Dret Humanitari Internacional.

Ens adrecem també al Govern de l’Estat espanyol, potència administrativa del territori responsable del procés de descolonització inacabat al Sahara Occidental, com reconeixen tant l’ONU com l’Audiència Nacional, perquè no facin deixadesa de les seves funcions i exigeixi al Govern del Marroc el compliment de la legalitat internacional.

Creiem que, com a membre del Consell de Drets Humans de les Nacions Unides, no hi ha millor ocasió perquè l’Estat espanyol demostri, com ja manifesten els membres de l’executiu “que és un país profundament compromès amb els drets humans” i exigim que porti a terme les accions pertinents en relació amb els presos polítics saharauis i en relació amb la resta de la població saharaui del Territori No Autònom del Sahara Occidental per demostrar que la protecció i promoció dels Drets Humans “constitueixen un eix prioritari de la nostra política exterior”.

El Poble Saharaui, incloses les persones preses, ha de gaudir d’uns drets que són inherents a tot ser humà.

LLIBERTAT PER ALS PRESOS POLÍTICS SAHARAUIS!

3 d’abril de 2018