Barris: Copa Amèrica NO!!

El passat 10 d’octubre es va presentar, en roda de premsa, la Plataforma No a la Copa Amèrica de Barcelona. Aquesta plataforma compta amb el suport de més de 90 entitats, entre les quals hi ha sindicats d’habitatge, moviments ecologistes i altres plataformes del territori que lluiten contra els macro-esdeveniments.

La plataforma pretén organitzar el rebuig a aquest macro-esdeveniment que afectarà tota la ciutat, i molt especialment les persones dels barris més propers; la IAC hi participem i hi donem suport per les condicions que comporta. Tenim com a precedent l’experiència de València on, com ja sabem, va deixar un forat a les arques públiques; l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya encara no han explicat com s’evitarà que això torni a passar. A part, aquesta organització afecta els veïns i veïnes que veuen com s’especula amb el seu dret a un habitatge digne i com condiciona el poder subsistir. Barcelona expulsa els seus habitants pel benefici d’uns pocs i es ven com un parc temàtic.

Estem en període de crisi d’habitatge, climàtica i turística, no té sentit organitzar un esdeveniment d’aquest caliu que l’únic que aportarà serà misèria per als veïns i veïnes i precarietat de la classe treballadora. O ni tan sols això, ja que la Copa Amèrica demana voluntaris per incrementar el marge de benefici de les empreses participants a costa de la força de treball  de la gent. Uns negocis temporals que faran que les condicions laborals empitjorin i esdevinguin encara més precàries. Des de IAC creiem innecessari aquest esdeveniment que, a més a més, aporta un traspàs de pressupostos públics a empreses privades. Els beneficis seran per a les empreses; però, si hi ha pèrdues, seran les administracions públiques que han avalat aquest negoci les qui hauran de sufragar els costs.

Moltes veïnes es veuen expulsades de les seves llars per la pura especulació de l’habitatge. La ciutadania perd espais públics per la privatització del carrer (que només podran utilitzar equips participants i gent que es pugui pagar el pas VIP), representants institucionals que buscaran la foto de rigor preparant-se la següent porta giratòria. En definitiva, un esdeveniment per a uns pocs a cost de tothom.

Manifest de la plataforma No a la Copa Amèrica