Sanitat no cobreix vacances

Comunicat de FTC-IAC

Un cop més el CatSalut anuncia que no es contractarà personal sanitari per cobrir les vacances d’estiu (o sigui, encara menys que els estius anteriors). De moment, parlen dels CAP però ja fa anys que a tots els centres sanitaris ens autocobrim les vacances pel que es fa pràcticament impossible gaudir de dies d’assumptes propis. I quan es fan permisos retribuïts, freqüentment queden sense cobrir, cosa que augmenta encara més les càrregues de treball que habitualment ja son altíssimes per la manca de personal estructural que arrosseguem des de fa més de 15 anys.

Ara parlen d’aquesta mesura com una cosa inevitable i imprevisible per manca de pressupost quan això ens ho estan dient als centres des del mateix moment que es va signar el III Conveni SISCAT o el III Acord de l’ICS (“Contenció màxima!”, “Zero despeses!”). És a dir, es comprometen a coses que saben que no podran complir, deixant a part que son compromisos de millora ridículs i en el millor dels casos, classistes però és que per postres, el CatSalut ho va estar anunciant a bombo i plateret com si fos la panacea. Ara tot son excuses, que si no hi ha pressupostos, que si no hi ha govern, que si no hi ha personal, que si patates. Encara estem esperant que ens facin l’augment del 2% compromès per l’any 2024.

Gairebé al mateix temps es publiquen dades de la DG de Funció Pública on podem veure que tot i que el 2023 la temporalitat a sanitat (ICS) va baixar una mica per sota del 50%, en ple 2024, en ple “procés d’estabilització”, tornem a tenir la temporalitat aprop del 55%. És a dir, no tenim suficient personal sanitari i el que tenim el mantenim a punt per desfer-nos-en quan convingui. És la vergonya de les vergonyes. Estabilitzar a qui ja està treballant no hauria de suposar gaire res econòmicament i ni aquesta millora volen implementar. És clar, mai se sap quan privatitzaran del tot la sanitat i  s’haurà de prescindir dels treballadors públics.

Però tornem a la notícia, el CatSalut no pensa explicar en què s’han gastat el pressupost que a finals de maig ja no queden calers? Que no diguin III Acord de l’ICS i III Conveni SISCAT perquè ja van aprovar un suplement de crèdit per fer front a la despesa que suposava això. Sembla allò de “Por lo que me queda en el convento…”

No saben la criminalitat d’aquestes decisions? No saben el que és estar tremolant per com enfrontarem l’estiu, com sempre tancament de llits (i d’agendes per intervencions), amb la conseqüent congestió als serveis d’urgències i que t’estiguin dient que no hi haurà més personal. Que per més bona fe que es pugui posar per fer un pla de contenció a cada centre, si aquest no conta amb la dotació de personal pertinent, el pla se’n va a l’aigua (i la salut física i mental dels treballadors també). A aquestes alçades, el personal ja està resignat a passar un altre episodi crític. Sí, tan crític com la situació del nostre sistema sanitari, que ves a saber les fugues de personal que tindrà després d’un altre estiu de merda.

  • Nosaltres, des de FTC-IAC proposem no resignar-nos. Ja n’hi ha prou d’això!
  • Proposem organització als centres, organització als barris, pobles i ciutats.
  • Ni treballadors ni usuaris mereixem l’enèssima pixada a la cara que suposa aquest pla de contenció econòmica. Unim-nos contra aquest i tots els despropòsits que estem patint.

7 de juny de 2024