Mensakas: Organitzant la resposta a la “uberització” de l’economia

EL MODEL DE DELIVEROO TREMOLA:

 

El 23 de maig es va celebrar el primer judici a Barcelona entre Deliveroo i un dels seus ‘riders’ acomiadats, després que RidersXDerechos de València i Madrid també l’hagi portat als jutjats. El 4 de juny s’ha fet pública la sentència pionera del jutjat num. 6 de València que declara que existeix relació laboral amb el rider de la Intersindical Valenciana que la va denunciar i condemna a l’empresa a pagar la indemnització per acomiadament improcedent. Aquesta és una gran notícia pero mentrestant 1000 repartidors segueixen treballant en condicions irregulars per la mateixa empresa a tot l’estat.

 

Un total de setze persones membres de la plataforma RidersXDerechos i de la Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC) vam denunciar a Deliveroo al Jutjat del Social de Barcelona. Denunciem que els nostres acomiadaments són una represàlia a l’activitat sindical, l’activitat contestatària i de reclamació, i a les vagues del juliol de 2017 a les quals varem participar activament. Per això demanem que els acomiadaments siguin declarats nuls per vulneració de drets fonamentals.

Alhora denunciem l’existència de relació de caràcter laboral i les irregularitats que Deliveroo ha comès respecte a la nostra situació contractual, tractant-nos com falsos autònoms. La FAA-IAC i el col·lectiu de riders vam denunciar la situació a Inspecció de Treball de Barcelona. Aquesta demanda es va replicar idènticament a València i Madrid on ja s’ha resolt determinant que efectivament existeix relació laboral. Restem pendents de la resolució de la IT de Barcelona, que no entendriem que prengués un signe diferent donat que la demanda és la mateixa que a València i Madrid i els fets també.

Mensakas: la cooperativa de riders

RidersXDerechos llançarem la nostra propia app de comanda online i entrega a domicili per crear llocs de treball dignes. Hem constituit una cooperativa sense ànim de lucre i autogestionada per la gent que hi treballem. Així també enfortirem l’autoorganització dels riders per seguir lluitant contra la precarietat.

 

El dia 22 de maig vàrem presentar públicament el nom de la nova cooperativa. Mensakas s’ha gestat gràcies al treball sindical que hem fet diferents riders també membres de la FAA-IAC, i ens ha de permetre seguir al carrer fent sindicalisme, perquè el dia que la app de Mensakas ja funcioni seguiran havent-hi riders treballant en condicions precàries a Deliveroo, Glovo I UberEats. Hem posat en marxa una campanya de micromecenatge a través de la plataforma goteo.org per tal de donar a conèixer Mensakas i aconseguir finançament per desenvolupar l’app.

Amb els nostres mitjans digitals, logístics i mediàtics contribuirem a impulsar l’economia social i solidària i un consum responsable i de proximitat. Tot plegat ho farem usant vehicles no contaminants.

Oriol Alfambra Serrano,

Membre de RidersXDerechos i de la IAC-FAA