El solstici final del règim del 78…

La crida a la participació, feta des de la IAC, va afegir un petit granet de sorra a les mobilitzacions antirepressives, pels drets socials, polítics i el d’autodeterminació, convocades a tot el país en protesta a la provocació de la reunió del consell de ministres a Barcelona el 21 de desembre.

A la tarda es va aconseguir una participació massiva de les manifestacions convocades a Tarragona, Lleida, Girona i Barcelona. Aquest última, la més nombrosa, va comptar amb participació de persones de la IAC en una capçalera d’activistes “anònims”, amb participació d’afiliats de la IAC,que portaven la pancarta. L’organització d’aquesta capçalera volia fer patent la implicació del teixit social i sindical en l’actual moment de retrocés democràticdeixant als polítics (i sindicalistes) mediàtics en segona fila.

Capçalera manifestació 21D a BCN

Capçalera manifestació 21D a BCN

Des de la IAC valorem aquesta jornada com a molt important i com a punt d’inflexió en l’actual procés de transformació nacional. És necessari concentrar els esforços en la reivindicació antirepressiva i de defensa dels drets civils. Pensem que per una banda cal impulsar el desenvolupament del procés constituent republicà i per l’altre treballar en la construcció d’una gran mobilització que marqui el tret de sortida cap a una desobediència civil que obligui a la implementació de les propostes referendades políticament a les urnes; tot això des de la reivindicació de l’esperit de la Plataforma del 3 d’octubre.

Decebedora, per no dir forassenyada, va ser l’actitud dels responsables de seguretat pública que van prioritzar el desenvolupament d’una inútil reunió, o acte de provocació que el Gobierno que s’hagués pogut estalviar, per sobre del dret de manifestació i la mateixa seguretat de la ciutadania.

El matí el manifestants varen produir talls de trànsit a tot el país, especialment en algunes vies ràpides del nord i sud de Catalunya. El centre de Barcelona va quedar paralitzat quan moltespersones es van concentrar als voltants de la Llotja de mar en el cordó policial. Durant el matí es va produir algunes escenes de tensió i enfrontament entre Mossos i manifestants, en gran part generades per l’actitud provocativa de la mateixa policia.

A primera hora de la tarda, des dels locals de la IAC, es va poder veure l’actuació policial contra les persones que anaven marxant de les concentracions, utilitzant les furgonetes com a arma de dispersió. Des de la IAC hem de considerar gravíssims aquests fets, que varen posar en evident riscs a les persones, i pressionarem per exigir responsabilitats polítiques. Considerem inacceptable la utilització dels vehicles policials com a arma i especialment a una ciutat com Barcelona que va ser víctima d’atac terrorista amb aquest mateix sistema. Hem de considerar que, el recurs de la violència i el terror policial contra la ciutadania només es pot explicar des d’una profunda psicopatia i insensibilitat. Ens afegim, doncs, a l’exigència de dimissions.

La jornada va concloure, com si haguessin retrocedit 40 anys, amb concentracions davant de les dependències policials on van ser traslladades les persones arrestades durant les mobilitzacions; arrestades per la mateixa policia que hauria de tenir la missió de garantir els drets de ciutadania, no de reprimir-los…

El 21 de desembre ha estat un gran exemple de mobilització popular i capacitat d’autoorganització i, al mateix temps, un evidència d’incapacitat dels responsables, tant de les polítiques com de la gestió, del Mossos d’esquadra.