HISTORICAL MATERIALISM BARCELONA

Construir ponts de doble direcció entre les lluites i la reflexió teòrica.

La revista Historical Materialism és un dels referents teòrics d’inspiració marxista més importants de l’actualitat, en particular al món anglosaxó, però no només. Una de les principals fortaleses de la revista és que no és exclusivament un projecte de reflexió teòrica, sinó que al voltant seu hi ha tota una xarxa d’activitat complementària a la revista. Des de l’any 2004 la revista organitza una conferència anual a Londres, que ja va per la quinzena edició, i que s’ha convertit en un dels principals esdeveniments político-acadèmics del món anglosaxó. A partir de les conferències de Londres la xarxa internacional d’Historical Materialism ha organitzat també conferències a New York, Sidney, Toronto, Montreal, Roma, Beirut i Delhi. Aquest 2019 hi ha previstes conferències a Londres, Atenes, New York, Montreal i, per primer cop, a Barcelona.

Amb l’objectiu de traslladar aquesta experiència a Catalunya i crear un espai transversal i plural de reflexió teòrica i política des d’una òptica marxista en sentit àmpli (i en diàleg amb altres perspectives crítiques) que sigui transdisciplinar i heterogènia en el terreny de les afinitats intel·lectuals i polítiques, diferent gent del món acadèmic, activista i sindical ens hem posat d’acord per fer aterrar la primera Conferència Internacional d’Historical Materialism a Barcelona l’última setmana de juny a la Nau Bostik. Per tirar endavant un espai de reflexió que ens permeti pensar conjuntament reptes de lluita contra el (des) ordre capitalista i per un altre món.

L’esdeveniment va dirigit doncs, no només a persones vinculades a l’àmbit universitari sinó també (i especialment) a activistes de moviments socials, sindicals, polítics… amb interès per la reflexió i que davant les lluites del dia a dia troba a faltar un espai on poder reflexionar estratègicament. D’alguna manera aquest tipus de conferències haurien de servir per a reforçar el pensament crític en general, trencar compartiments estancs dins del món acadèmic i crear ponts entre el món acadèmic i la intervenció política, social i associativa.

Aquesta conferència a Barcelona tindrà els següents eixos de treball:

 1. Història dels moviments populars, memòria històrica i anti-feixisme
 2. Feminisme i LGBTQI
 3. Ecologisme, territory, i món rural
 4. Economia, globalització, financiarització
 5. Resistències, estratègies, moviments i política del comú
 6. Noves practiques i critiques culturals i artístiques
 7. Estat, nació i sobiranies
 8. Classes, nous subjects i noves formes d’explotació
 9. Llei, control social, estat penal, i violències
 10. Ciutat i espai urbà
 11. Educació, universitat
 12. Migracions, racisme, i postcolonialisme

Des de la IAC hi som presents i participem en l’organització de l’esdeveniment i en diferents taules per compartir experiències de lluites recents i reflexions amb altres companys i companyes del sindicalisme alternatiu i del món acadèmic compromès. Les lluites dels riders, contra les retallades, les noves formes de composició del món del treball i l’articulació de les seves lluites tant al centre de treball com a nivell social, les lluites contra la mercantilització de l’educació, l’emergència de noves formes de lluita social, vaga feminista, antirepresiva… espais i taules que hem ajudat a configurar i que surten de les experiències de lluita que com a intersindical hem viscut els darrers temps.

En resum, saludem aquesta iniciativa, esperem que en surtin moltes més. Des de la IAC sempre recolzarem totes les iniciatives que des de les diferents i diverses tradicions de lluita emancipadora vulguin ajudar a pensar com canviar el món de base.

És per això que us convidem els propers 27, 28 i 29 de juny a la Nau Bostik de Barcelona (carrer Ferran Turné 1-11).

Com deia aquell revolucionari italià: “instruïu-vos, perquè necessitarem tota la nostra intel·ligència. Emocioneu-vos, perquè necessitarem tot el nostre entusiasme. Organitzeu-vos, perquè necessitarem tota la nostra força”  (Antonio Gramsci).

Més informació:

 • Web www.historicalmaterialismbcn.net
 • Twiter @HMaterialismBCN
 • Hastag #HistoricalMaterialismBCN2019