La IAC participa en la Caravana Obrim Fronteres 2019

La Caravana OBRIM FRONTERES és una xarxa que va néixer el 2016, formada per més d’un centenar d’organitzacions, col·lectius i activistes en defensa de la llibertat i els drets de les persones en cerca de refugi.

Enguany, i per quart any consecutiu, hi hem participat activament com a IAC. Del 12 al 21 de juliol, ens hem desplaçat amb la caravana fins a la frontera sud.

Companyes de la IAC i de la Intersindical Valenciana a la Caravana Obrim Fronteres 2019

Les accions han anat dirigides a denunciar les polítiques migratòries, a visibilitzar les violacions de drets humans que es produeixen als Centres d’Internament d’Estrangers (CIE), als Centres d’Atenció Temporal d’Estrangers (CATE)  i l’explotació laboral que pateixen les dones treballadores, particularment les temporeres de la maduixa a Lepe i Huelva i portejadores al Tarajal.

De camí a Ceuta, amb la Caravana hem passat per Granada, Motril, Tarifa, Sevilla, Jerez de la Frontera, acabant la marxa a Huelva i Lepe, amb l’objectiu d’informar, conscienciar i denunciar un model de fronteres fortificades i militaritzades, de polítiques migratòries tant de l’Estat Espanyol com d’Europa que no vetllen per una acollida digna de les pesones migrants. Alhora evidenciar allò que silencien els mitjans de comunicació: els crims contra la humanitat i la posada en marxa de polítiques de racisme social i institucional on el maltractament i la tortura són un atemptat contra la dignitat i els drets humans.

Concentració al Centre d’Atenció Temporal d’Estrangers (CATE) de Tarifa

Un dels continguts importants ha estat debatre i donar rellevància a les causes estructurals que fan fugir a les persones de les diferents violències que pateixen en el seu país d’origen, incloent-hi les migracions pel canvi climàtic i les conseqüències del colonialisme en totes les seves expressions : històrica, política, social, econòmica.

Volem remarcar el caràcter marcadament internacionalista de la Caravana d’enguany pels seus continguts i per la seva composició. En aquesta edició s’ha adherit a la nostra marxa la Carovane migranti amb dones-mares d’Algèria, Tuníssia, Hondures , Mèxic ….que han perdut els seus fills/filles a la mar o al riu Bravo,  i l’acció a Sevilla en solidaritat a la “flotilla” rumb a Gaza.

Enguany ha estat una Caravana potent, especialment sensible i transformadora. I ara què?

Caravana Obrim Fronteres 2019

La Caravana ens permet incidir en la defensa dels drets de les persones migrants i refugiades, lluitar per una bona acollida als menors no acompanyats (MENAS), condemnar qualsevol tipus de repressió, denunciar les vulneracions de drets i llibertats, ser propositius en la prevenció de conductes racistes, classistes i xenòfobes des de l’àmbit educatiu…en definitiva teixir xarxes de solidaritat i treballar conjuntament en aquelles iniciatives que vagin en el sentit d’aconseguir una societat més equitativa, un món més equilibrat  i just.

Com a IAC hem adquirit el compromís de seguir treballant amb i per la Caravana feminista Obrim Fronteres.

La lluita és el camí !