Èxit rotund de la vaga general, amb un seguiment superior a la histórica vaga del 3-O”

Divendres, 18 d’octubre de 2019

A les 12 hores, la IAC-Intersindical Alternativa de Catalunya i la I-CSC, sindicats convocants de la vaga general d’avui, han celebrat el seguiment que està tenint la vaga general d’aquest divendres.

A les 12 hores, la IAC-Intersindical Alternativa de Catalunya i la I-CSC, sindicats convocants de la vaga general d’avui, han celebrat el seguiment que està tenint la vaga general d’aquest divendres i, a l’espera de xifres concretes de participació, ha destacat l’elevat seguiment que està tenint en diversos sectors com l’ensenyament (seguiment del 43% a centres públics, 26% al privat i 35% al concertat), les universitats (amb un seguiment proper al 90%), els mitjans de comunicació, la sanitat (en aquest cas, amb prop del 40%, a l’atenció primària de l’ICS a Barcelona), l’administració local o alguns mercats, especialment el mercat de la Boqueria i el Central de Tarragona que estan pràcticament tancats.

En molts territoris del país, a més, el nivell d’incidència ha estat molt generalitzat en tots els sectors, amb la majoria de comerços amb les persianes baixades. Així mateix, les mobilitzacions estan sent massives arreu, amb concentracions i manifestacions en les capitals de comarca i principals ciutats, amb la participació d’una enorme quantitat de vaguistes i de nombroses organitzacions sindicals, socials i polítiques.

Entre les dades oficials que ja s’han fet públiques hi ha un descens de prop del 30% del trànsit a Barcelona, superior que en altres vagues generals exitoses com les del 2012. Cal destactar la reducció de vendes a Mercabarna, amb reduccions de peix (-85%), fruita (-80%), flors (-50%) i una reducció en el sacrifici d’animals (-40%).  Com a conseqüència de la vaga general la producció de SEAT s’ha interromput i per tant ha tancat durant la jornada d’avui.  El servei del port de Barcelona està aturat donat el seguiment del 100% dels estibadors portuaris.  

En relació a la mobilitat s’ha reduït un 50% el nombre d’usuaris de metro i de FGC i una reducció de viatgers del 40% al TRAM i s’han cancel·lat 57 vols a l’aeroport del Prat.

El consum elèctric s’ha reduït al voltant d’un 11%.  El 50% de les empreses associades a CECOT estan tancades i el seguiment dels petits comerços és generalitzat arreu del país. Algunes empreses han decidit fer tancaments patronals com ara Bon Preu, ESADE, Liceu, Nació Digital o el Diari Ara.

Aquesta tarda les mobilitzacions culminaran a Barcelona amb la gran manifestació convocada a les 17:00h als Jardinets de Gràcia que baixarà fins a la cruïlla amb Gran Via on finalitzarà amb unes intervencions a l’escenari que s’hi ha muntat.

Per a més informació: Secretaria de Comunicació IAC – 608 96 43 58 – comunicacio@iac.cat