Aquest edifici, serà una biblioteca!!

La IAC ha participat de la roda de premsa conjunta de les entitats impulsores de la campanya per reconvertir la Comissaria de Via Laietana de Barcelona en un espai de memòria democràtica al casal Pou de la Figuera aquest dimecres al matí, 20 de novembre, coincidint amb l’aniversari de la mort del dictador Francisco Franco. Aquesta és una iniciativa impulsada per la Fundació Cipriano García, la Fundació Josep Irla i l’Associació Catalana d’Expressos Polítics del franquisme juntament amb moltes altres entitats socials i personalitats del país, que s’ha coordinat des d’Òmnium Cultural. La representació de la IAC ha anat a càrrec de Dani de los Cobos (IAC-CATAC), de la Secretaria de comunicació; Ramon Font, portaveu d’USTEC i Koki Gassiot (CAU-IAC) membre de la Coordinadora nacional confederal de la IAC.

Representants de les entitats impulsores

Barcelona compta amb espais de memòria antifranquista de les persones afusellades, com el castell de Montjuïc o el Camp de la Bota, i també de les persones empresonades pel règim, com la presó Model, però li manca encara un espai de record als milers de lluitadors que van ser detinguts i torturats. La prefectura de Via Laietana exemplifica, com cap altre espai, la barbàrie de la dictadura i per això, les entitats impulsores de la campanya, reclamem que es reconverteixi en un centre memorial i documental de la repressió franquista a Catalunya.

Però per la IAC, l’edifici del número 43 de la via Laietana (Jefatura Superior de Policía de Cataluña), simbolitza la repressió política i la tortura a Catalunya. Acabat el franquisme i ja en el règim del 78, des dels diferents governs estatals i amb indiferències i complicitats dels governs autonòmics, varen continuar en aquest lloc les detencions i maltractaments contra activistes i militants de l’esquerra social, d’independentistes, d’anarquistes, i altres. Aquest espai simbolitza, també, el lloc on es va dissenyar l’estratègia repressiva del 1r d’octubre del 2017 i tota l’ofensiva contra les llibertats polítiques que s’ha desenvolupat des d’aleshores des dels governs del PSOE i del PP. I, simbolitza també, els moments més repressius i violents dels grups antiavalots dels Mossos d’esquadra, i de la seva més dolosa herència autoritària.

Aquest edifici serà un centre d’interpretació contra la repressió, amb una biblioteca!

Comunicat de premsa en .pdf