#LleiAragonès: REBUTJADA!

La feina de la IAC ha ajudat a tombar la Llei Aragonès

El passat 3 de febrer de 2020 ha estat un gran dia per a totes les persones treballadores i usuàries dels serveis públics a Catalunya.  La Comissió d’Economia i Hisenda del Parlament de Catalunya ha emès un vot contrari per la majoria de formacions polítiques i en no superar el tràmit el projecte de Llei de Contractes de Serveis a les Persones, més coneguda com a “Llei Aragonès”, no s’arribarà a votar en Ple, la qual cosa indica que, finalment, ha estat tombada!!!

Des del primer moment, tots els sindicats de la IAC vam veure en aquesta iniciativa legislativa un greu perill perquè contemplava, no només consolidar una negativa dinàmica de privatització de serveis públics, sinó una consolidació, extensió i aprofundiment de la deriva neoliberal en la prestació de serveis de salut, educació, serveis socials i una precarització laboral intolerable.

Tot i que la redacció de l’avantprojecte de llei va ser desenvolupada amb secretisme i terminis molt curts, entenem que amb la intenció d’evitar que entitats i organitzacions de defensa dels serveis públics tinguéssim prou temps per desenvolupar accions d’oposició i resistència, des del primer moment tots els sindicats de la IAC ens hi vam oposar.

La IAC formem part de la Plataforma Aturem la Llei Aragonès juntament amb un ampli ventall d’entitats de la societat civil, i hem estat informant treballadors i treballadores i persones usuàries de què suposaria que entrés en vigor una llei d’aquest tipus. Vam fer una tasca pedagògica i de difusió sobre els perills del projecte de llei, vam organitzar mobilitzacions en contra, vam participar en un munt d’actes i xerrades per explicar a la ciutadania els plans ocults dels sectors més neoliberals del govern i vam alertar, també, als diversos grups parlamentaris de les negatives conseqüències que tindria per al nostre país, la nostra societat i la nostra economia una hipotètica aprovació. Tots aquests mesos de feina intensa ens ha servit per conscienciar a moltes persones de la importància i la conveniència que els serveis públics, sufragats amb diners públics, siguin gestionats públicament, per treballadors i treballadores públics.

El fracàs de la Llei Aragonès és un èxit de la societat catalana. Ens congratulem i reivindiquem el nostre paper en aquesta campanya. Entenem que aquest èxit és col·lectiu i que va més enllà d’una votació en comissió del Parlament de Catalunya, perquè les nostres accions han servit perquè milions de persones puguin obrir els ulls sobre la necessitat de disposar d’uns serveis públics forts, gestionats democràticament per persones que treballen pel bé comú sense que ningú no pugui lucrar-se dels contractes públics.

Ara bé. Aquesta victòria és incompleta, perquè permet que els serveis públics puguin continuar regulats per la llei estatal 9/2017 de 8 de novembre que precisament permet que bona part dels serveis públics puguin ser gestionats per empreses privades, amb catastròfics resultats. En aquest sentit, la IAC reivindiquem i exigim allò que ja vam transmetre als diversos grups parlamentaris: una llei catalana amb un preàmbul que reivindiqui la gestió pública dels serveis públics, un article únic que determini que qualsevol servei a les persones, especialment aquells vinculats a l’estat del benestar, siguin gestionats directament per les administracions públiques catalanes, i on només persones treballadores públiques hi tinguin cabuda, i una disposició transitòria on s’atorgui un termini màxim de deu anys per tal que els serveis privatitzats tornin a ser gestionats públicament.

La lluita continua! Cap privatització sense resposta!