1r d’abril: VAGA de lloguers

VAGA DE LLOGUER 1 D’ABRIL

Des de la IAC portem setmanes denunciant les polítiques del govern davant la crisi: no és  prohibeixen els acomiadaments ni és garanteix el 100% del salari, no es suspèn el pagament de lloguers, llum, aigua i electricitat com en altres països del nostre entorn. No s’implementen mesures fiscals via impostos a grans empreses, bancs (que encara deuen 65.000 milions al conjunt de persones treballadores des de l’última crisi)…

Ens trobem, en definitiva, davant una immensa transferència de rendes del treball al capital, molt semblant a la que va donar lloc la crisi del 2008 i per tant davant l’avantsala d’una nova onada de polítiques austericides i de retallades de drets socials bàsics.

Mentre, son centenars de milers de persones treballadores les que estan patint ERTOs, eroEROs o simplement no tenen cap ingrés. Com podran pagar els lloguers, l’aigua, l’electricitat, les coses més bàsiques?

És per tot això que amb coordinació amb el sindicat de llogaters i molts altres col·lectius i organitzacions ens estem organitzant per aixecar un #PladeXocSocial al servei de les majories i ara també per engegar una campanya per una coordinació de impagaments i aixecar així  una VAGA de LLOGUERS a Catalunya i a la resta de l’Estat amb l’objectiu de pressionar al govern espanyol i arrendadors i generar una dimensió col·lectiva i política per emparar totes les persones que no pagaran el lloguer a l’abril.

A poques hores de l’1 d’abril, dia en què milers de famílies afectades per la crisi del coronavirus es veuran obligades a pagar lloguers inassumibles.

El govern de l’estat ha ignorat les  demandes de la  plataforma i dels sindicats de llogaters de suspensió de pagament de lloguer, per això no queda més remei que ajudar entre tots i totes a impulsar aquesta  vaga de lloguers de les famílies afectades pel coronavirus (als arrendadors que no s’hagin dignat a negociar). El que no cobrem, no ho paguem.

Pots trobar tota la informació de la campanya a la web www.suspensionalquileres.org a continuació, però, et traslladem la informació i dubtes més importants de la campanya impulsada pels sindicats de llogaters i organitzacions socials: 

Què he de fer per sumar-me a la vaga? És fonamental seguir els tres passos:

 • Omple el formulari. És molt important que el completis per poder contactar-nos i que us puguem continuar manant informació dels propers passos.
 • Descarrega el model de notificació d’impagament per enviar a la propietat, omplint-lo amb les teves dades.
 • Descarrega el model de notificació de vaga per enviar al ministeri d’habitatge (portal.vivienda@fomento.es) posant en còpia a el següent correu: impagoalquiler@gmail.com.
 • Corre la veu entre els teus conegudes, perquè se sumin i facin aportacions a la caixa de resistència.

Em fa por deixar de pagar el lloguer. Quines són les conseqüències legals d’una vaga de lloguers durant l’estat d’alarma?

 • El primer que hem de tenir en compte és que no hi ha cap marc legal que empari les vagues de lloguers a l’Estat espanyol (ni tan sols els sindicats de llogaters són reconeguts legalment com sindicats, pròpiament). Fer vaga de lloguers no és il·legal, però tampoc està reconeguda com a dret en la nostra legislació. Per tant el seu èxit dependrà de la força que tinguem i de quantes siguem.
 • Mentre segueixi vigent l’estat d’alarma, el nostre llogater no ens pot denunciar per impagament, i els processos judicials no urgents -i això inclou els desnonaments- estan paralitzats. L’arrendador trigarà encara més poder iniciar el procés. Judicialment, no hi ha millor moment processal que aquest per fer una vaga de lloguers.
 • Has de saber que un cop acabi el confinament, si el govern estatal no pren mesures, sí que ens podrien denunciar per impagament. El procés judicial davant un impagament de lloguer, encara que sigui generalitzat, serà el mateix que davant un altre cas d’impagament. Serà un procés que durarà mesos, i has de tenir en compte que aquest és el procés en una situació “normal”. La denúncia per impagament de lloguer és una denúncia civil i no deixa antecedents legals. Fins que no arribi l’ordre de desnonament, ningú ens pot fer fora de les nostres cases: el domicili és inviolable i ningú pot entrar sense el teu consentiment.

Quins són els nostres compromisos i garanties?

 • Pressionarem al govern espanyol perquè decreti la suspensió del lloguer i prohibeixi les denúncies per impagaments produïts durant el temps que duri aquesta situació. Una de les nostres reivindicacions fonamentals és que no hi hagi cap represàlia contra les persones que estem en vaga de lloguers.
 • Et donarem suport des del territori, també un cop acabi el confinament, amb els grups d’habitatge i sindicats de llogaters convocants que tinguis més pròxims, o els comitès de vaga que es creïn per donar suport de proximitat.
 • Ens organitzarem per negociar amb cada propietari perquè suspenguin el pagament del lloguer si no ho ha fet l’Estat. A tot el territori hi ha desenes d’organitzacions que es dediquen quotidianament a aquesta tasca i que resolen situacions molt complicades. En el cas que en un territori no hi hagués assemblea, intentarem fer un seguiment des del Sindicat o plataforma més propera.
 • Has de saber a més que en el cas que la propietat ens reclami les rendes pendents, abans que obri un procés legal, tenim dret a enervar. És a dir pagar i evitar que ens puguin demandar. Aquesta possibilitat ens permet lluitar ara per pressionar govern / propietat d’una forma segura.

A més, hem creat una caixa de resistència per afrontar les despeses que cadascuna puguem tenir.

Tenim un equip d’advocades en defensa de el dret a l’habitatge, que estan treballant en una estratègia legal que utilitzi la “causa de força major” per suspendre les condicions de preu del contracte.

I en cas que fos necessari, som milers, i pararem amb els nostres cossos tots els desnonaments si algun dia n’hi ha.

Uneix-te a la vaga!