Comunicat unitari: el català a les PAU

La IAC s’ha sumat al comunicat unitari de les organitzacions d’estudiantat, professorat i personal de l’educació, ensenyament i universitats respecte a la llengua catalana a la selectivitat de resposta a les mesures cautelars del TSJC que es van fer públiques el passat 4 de juny.

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha acceptat les mesures cautelaríssimes sol·licitades per l’entitat Assemblea per una Escola Bilingüe a Catalunya en relació a les llengües dels models d’examen de les Proves d’Accés a la Universitat (PAU) 2021. La sala contenciosa-administrativa va ordenar que el català no pot ser la llengua “determinada” per l’administració en els enunciats de les proves. La selectivitat va començar aquest dimarts i ha acabat avui divendres.

La resolució del TSJC ha causat indignació en entitats, organitzacions i particulars que l’han considerat una nova agressió al model d’escola catalana. Des de diversos espais s’ha qualificat la decisió judicial de “despropòsit” i una nova “mostra d’autoritarisme i intromissió”; i s’han fet comparacions amb les polítiques lingüicides del franquisme.

Els sindicats CAU-IAC i USTEC-STES/IAC han volgut manifestar el seu més ampli suport a aquesta comunicat en base a la seva representativitat en l’àmbit de l’ensenyament, l’educació i la universitat que els hi és propi.

 

Comunicat sobre el català a les PAU

La comunitat universitària, amb representació de l’estudiantat, professorat i personal d’administració i serveis, en relació amb les PAU (proves d’accés a la universitat).

Rebutgem

el despropòsit de les mesures dictades pel TSJC, que mostren un gran desconeixement de la realitat de les proves, en les quals sempre s’ha garantit el dret a triar la llengua de l’enunciat d’examen, sense incidències,

Denunciem

que aquestes mesures són conseqüència de la judicialització de la política i la manca de separació de poders,

I constatem

que el resultat de l’enrenou ha estat justament una reacció unànime en la defensa del català com a llengua vehicular a les PAU.

L’estatus del català com a llengua prioritària i vehicular, en tant que pròpia del territori, és inqüestionable i innegociable.

Davant els atacs a la llengua catalana ens hi trobaran a totes unides i dempeus!

11 de juny de 2021