Aturem l’estafa de la llum

 

La IAC hem participat a les manifestacions, del dissabte 6 de novembre, a Tarragona i Barcelona que han aplegat milers de persones contra l’estafa que suposa l’increment del preu de l’electricitat en el context de crisi i de deterioració de les condicions de vida que molta gent pateix. Entre els organitzadors hi havia l’Aliança contra la Pobresa Energètica, els sindicats de la Taula Sindical (CGT, CNT, CoBas, COS, IAC i SO), Assemblea de Moviments Socials, col·lectius en defensa del dret a l’habitatge, casals de joves, organitzacions polítiques i ecologistes.

Les manifestacions han evidenciat el descontentament per l’alça del preu dels subministraments, i han alertat que a l’hivern aguditzarà la situació de precarietat en la qual es troben milers de famílies, ja que en els mesos més freds el consum energètic s’incrementa fins a un 20%.

Els responsables directes són les multinacionals elèctriques que segueixen fent negoci amb necessitats bàsiques per viure. Els governs estan cedint davant l’oligopoli i les mesures proposades per pal·liar la situació absolutament insuficients.

A Barcelona 9 columnes han marxat des de diferents barris fins al punt de concentració a la plaça Universitat. Els concentrats han iniciat una marxa pel centre de la ciutat, que els ha dut pel carrer de Pelai fins a la plaça de Catalunya, Fontanella, Urquinaona, via Laietana, barri de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera fins arribar a la seu d’Endesa a Catalunya.

Un cordó format per una cinquantena d’agents de la Brigada Mòbil dels Mossos d’Esquadra ha impedit als manifestants arribar fins a les portes de la companyia elèctrica, on volien llegir un manifest unitari. Com a alternativa, els concentrats han reculat fins a l’Arc de Triomf, on han fet la lectura.

Segons l’Aliança contra la Pobresa Energètica, en l’últim any, la factura de la llum s’ha incrementat un 44 %, el cost dels combustibles, un 23 %, i la inflació general ja se situa en més d’un 5 %, cosa que ha fet apujar també el preu dels aliments i d’altres productes bàsics; mentre el cost de la vida no deixa d’augmentar, l’atur continua disparat, els treballs precaris s’estenen com una taca d’oli, ens condemnen a pensions de misèria, i continuen els desnonaments de famílies que no poden més.

——————————————

Entrevista al programa Brossa blanca 01 de Boca ràdio.

Brossa Blanca 4/11/21.
Boca ràdio, 90.1FM (BCN)
Entrevistem a Koki Gassiot de la IAC per parlar de la manifestació en contra de la pujada de la llum del proper dissabte 6 de novembre, a les 18h.