Desbordades (@hospitaldelmar)

El mitjans de comunicació informen de que les urgències de l’Hospital del Mar estan funcionat molt per sobre de la seva capacitat aquests dies i de que hi ha dies que s’estan atenent gairebé el doble de pacients que poden absorbir les instal·lacions.

La Secció sindical CATAC-CTS/IAC de l’Hospital del Mar ens aporta la següent informació:

La capacitat màxima en òptimes condicions, amb tots els pacients situats en els seus boxs, és de 96 persones. Aquestes últimes setmanes ha estat habitual veure com s’ha arribat a gairebé doblar aquesta xifra, superant amb escreix les 180. Veure alguns pacients als passadissos, és ja una cosa habitual, però res semblant al viscut la setmana passada i aquesta. Pràcticament tots els dies estem veient pacients que superen les 120 hores d’estada a urgències. En aquest mateix moment 37 pacients superen les 24 hores a les urgències de l’Hospital del Mar.

Tots els estàndards i recomanacions de qualitat parlen de no superar en cap cas les 24 hores en Urgències. Si s’aconsegueix estabilitzar al pacient, se l’envia cap a casa, i si no, s’ha de traslladar al pacient a una unitat d’hospitalització relacionada amb la seva patologia. Malauradament veiem com l’incompliment d’aquests estàndards és constant.

Falta espai, falten mans, falten llits, sobra turisme, sobren mals gestors. Però el principal motiu responsable d’aquesta lamentable realitat, és l’aposta per un model totalment hospitalocèntric. Trituren i destrossen l’Atenció Primària per afavorir la Hospitalària que és on realment hi ha nínxol de negoci. L’objectiu és forçar a que el Departament de salut arribi a complir els principals eixos d’aquesta legislatura, que per molt que llegint-los sonin molt bé, s’han d’arribar a materialitzar en fets concrets i tangibles.

De no aconseguir-ho serem pacients i persones treballadores les que seguirem patint les conseqüències.

Un altre factor que ha provocat aquest pic i sobre saturació ha estat la pèrdua de llits que ha patit l’Hospital degut a l’inici d’obres d’ampliació, que ha obligat al tancament de dos plantes senceres. Tot i obrir-ne una a l’Hospital de l’Esperança, pel camí, s’han perdut uns 30 llits aproximadament. I sí, com diu la direcció de l’hospital, també un petit repunt en casos de covid i les altes temperatures que afecten a persones d’avançada edat han pogut intervenir en aquest episodi.

Les treballadores fartes de treballar en aquestes condicions, quan ja no poden més, intenten denunciar-ho a través de Twitter, amb el compte @UrgenPSMar.