Corrupció: permetem un 400% de beneficis…

Aquest divendres 8 de juliol de 2022 la IAC, amb altres entitats adherides al Pacte social contra la corrupció, ha participat de II Cimera contra les Causes Estructurals de la Corrupció organitzada per l’Observatori Ciutadà contra la Corrupció durant la qual s’han aprovat una vintena de propostes.


Intervenció Eduard Lucas, secretari de relacions de la IAC

A la cimera, en representació de la IAC i els seus sindicats confederats, i ha participat en Eduard Lucas, secretari de relacions de la IAC, i la Ioli Segura portaveu de la USTEC-STEs. Per a E. Lucas el fet de que s’hagin de fer cimeres com aquesta significa que estem molt malament. I que això s’ha vist durant la pandèmia quan no s’han pogut intervenir empreses per a fer productes de primera necessitat però si que s’ha premés beneficis del 400%. I. Segura ha denunciat la corrupció en la cobertura de llocs de treball en l’àmbit educatiu i ha demanat la derogació del decret de plantilles i altres.

En la inauguració de l’acte la presidenta de l’Observatori Ciutadà contra la Corrupció, Itziar González ha explicat que aquesta segona cimera ha de servir per fer balanç de l’aplicació dels acords de la primera, d’avaluació i de nous compromisos.

La cimera ha acabat amb l’aprovació d’una vintena d’acords, per unanimitat o amb una àmplia majoria. Una desena de les propostes aprovades recuperen iniciatives, no assolides del 2020, i s’han aprovat propostes que demanen:

  • una llei electoral catalana amb participació ciutadana,
  • una reforma legal perquè l’administració pública no pugui contractar durant un període determinat no inferior a cinc anys empreses, directius o personal condemnat per casos de corrupció o finançament il·legal de partits,
  • mecanismes per educar en la integritat des de la infància i per impulsar l’ètica política i social en el sistema de formació de la ciutadania,
  • l’elaboració d’un protocol més clar sobre contractació en situacions d’emergència.

Han participat també en la cimera la presidenta del Parlament; diputats de PSC-Units, ERC, JxCat, CUP i ECP; el director de l’Oficina antifrau; representants de les sindicatures de Comptes i de la de Greuges.