Parlament: reivindicacions socials i sindicals

La secretària de moviments socials de la IAC, Diana Janés, ha participat, el passat dimarts 15 de novembre al Parlament de la reunió sol·licitada per la Coordinadora de moviments socials i sindicals de Catalunya amb els grups parlamentaris per tractar de les propostes de la carta reivindicativa registrada el 31 d’octubre.

La delegació d’aquesta coordinadora ha estat formada per membres de, a més de la IAC, Aliança de marees i moviments socials, CGT, Comissió promotora de la renda garantida de ciutadania, Coordinadora d’assemblees de treballadors/es a l’atur de Catalunya, Coordinadora residències 5+1, Aliança contra la pobresa energètica, Marea blanca, Marea pensionistes de Catalunya – COESPE, PAH, Plataforma per la pau, contra les guerres OTAN NO, Plataforma SAD i el Sindicat de llogateres de Catalunya.

La reunió s’ha iniciat amb una breu exposició, dels membres dels Coordinadora de moviments socials i sindicals de Catalunya, de les propostes de la carta reivindicativa des de la gravetat de la situació social, com a conseqüència de les polítiques de retallades en la despesa social i privatitzacions del sector públic. Les propostes s’agrupen en dos eixos:

1er. Uns pressupostos de la Generalitat participatius que garanteixin els drets socials i laborals:

  • salut pública universal, solidaria, integral i de qualitat
  • educació pública i de qualitat
  • actualització de l’indicador de renda de suficiència (IRSC)
  • atenció de qualitat a la gent gran i/o amb diversitat funcional
  • atenció domiciliaria
  • ocupació digne
  • accés a un habitatge digne i als subministraments bàsics
  • plena mobilitat de les persones amb diversitat funcional
  • criteris mèdics Institut català d’avaluacions mèdiques (ICAM)
  • atenció presencial en els serveis públics
  • recuperar la banca pública a Catalunya
  • igualtat real entre dones i homes

2n. Propostes de mocions i/o resolucions:

  • salaris amb l’IPC real, ocupació digna i estable
  • pensions públiques amb l’IPC real
  • llei d’habitatge d’àmbit estatal, dret a l’accés a un habitatge digne
  • subministraments bàsics d’energia i aigua a un preu just
  • contra l’increment de la despesa militar
  • defensa de la llibertat d’expressió i manifestació
  • papers per a totes les persones sense discriminacions entre nacionalitats i accés a una ocupació estable i digna

Han intervingut, després de la exposició de les reivindicacions, els representants dels grups parlamentaris presents. La representació d’ERC ha insistit en la importància d’elaborar i aprovar els propers pressupostos manifestant que seran més socials que els anteriors, ha expressat la disposició del seu grup a estudiar les reivindicacions presentades i ha proposat una reunió específica amb els moviments socials per tractar amb més detall i profunditat els termes de la reforma del codi penal. Des de de Junts per Catalunya ha expressat la seva preocupació amb la reforma del codi penal, també sobre la congelació de l’IRSC. La representant d’En Comú Podem ha manifestat la necessitat d’uns pressupostos, però no de qualsevol pressupost, i ha defensat la necessitat que es recullin les reivindicacions socials plantejades; l’increment del 25% de la inversió per a atenció primària, l’actualització de l’IRSC, el suport a les esmenes a la llei estatal de l’habitatge, etcètera.

La reunió ha conclòs amb una petició de la delegació de moviments socials i sindicals: que es faciliti l’esborrany dels pròxims pressupostos (a l’efecte de gestionar amb els grups parlamentaris la presentació d’esmenes que recullin les reivindicacions). Així com que es procedeixi a l’entrada a registre, de les mocions o resolucions contingudes en la carta reivindicativa, per al seu debat i aprovació parlamentària.