Vaga de gener 23

“Les retallades no son d’esquerres; sanitat solucions per a totes”

Les vagues i mobilitzacions convocades els passats 25, 26 i 28 de gener han satisfet, amb escreix, les expectatives de les organitzacions convocants. Aquestes convocatòries han aplegat els sindicats de la IAC en l’àmbit de la sanitat CATAC-CTS/IAC i FTC-IAC i, de l’àmbit de l’educació, USTEC-STEs (IAC). Sanitat i educació s’han coordinat en les convocatòries d’aturades i manifestacions.

Malgrat que les persones treballadores de l’àmbit d’universitats no han estat convocades, les vagues i mobilitzacions, han tingut també seguiment en l’àmbit de l’estudiantat.

La #VagaEducacioSanitat ha denunciat que els serveis públics corren perill i que sinó ens mobilitzem per cuidar-los seran privatitzats per les polítiques neoliberals que imperen als nostres governs. Els sindicats convocants, de l’àmbit sanitari, han donat xifres de participació superiors al 70% de seguiment de la vaga. Aquesta s’ha notat especialment al carrer amb les manifestacions convocades.

Des de la unitat de la Mesa sindical de sanitat de Catalunya, amb participació IAC, la portaveu Anna Alcalà ha reclamat una intervenció urgent del sistema sanitari, la reducció de ràtios, les 35 hores setmanals i la jubilació als 60, fent comparativa d’aquest dret amb el dels cossos policials. S’ha reivindicat la defensa dels serveis públics de qualitat i de gestió 100% pública.

Alcalà ha reclamat també solucions per a totes les persones professionals de l’àmbit de la sanitat; posicionant-se en contra de una negociació que afavoreixi tant sols interessos corporatius.

La portaveu d’USTEC-STEs (IAC), Iolanda Segura, ha evidenciat els posicionament neoliberals de la negociació d’uns pressuposts paralitzats pels interessos d’un aeroport, una carretera i un casino, per lucrar negocis privats, contra els interessos socials de la classe treballadora. El sindicat d’educació denuncia que les prioritats del govern i partits anomenats d’esquerres van en detriment del bon funcionament dels serveis bàsics; que les mobilitzacions han visibilitzat el trencament entre els interessos de la classe política i els de la part social.

Segura ha assegurat que els treballadors i treballadores del sector públic sortirem als carrers per combatre polítiques neoliberals i privatitzadores. Necessitem més recursos a les aules perquè l’alumnat requereix una atenció de qualitat. Revertir les retallades ha estat un dels eslògans més repetits.

Les entitats convocants coincideixen en la necessitat de mantenir-se en mobilització permanent fins a revertir les situacions de privatització i precarietat de sanitat i educació.