Les armes no eduquen, les armes maten

En el dia d’avui, sobre quarts d’onze del matí, la IAC ha participat en un acte de protesta per la participació dels militars espanyols a la Fira FormaOcupa de Lleida organitzada per Desmilitaritzem l’Educació; la participació de l’exercit contravé de manera flagrant la Llei catalana de Foment de la Pau de 2003, la Moció 55/XI del Parlament de Catalunya de 2016 i el Codi Ètic de Fira Lleida, així com el 1r punt de la moció aprovada pel ple municipal de Lleida el dia 1 d’abril de 2016 i que declarà “Lleida municipi de Cultura per la Pau”.

La protesta s’ha realitzat entre un desproporcionat dispositiu policial; els activistes han entrat a l’edifici firal 4 on han desplegat una pancarta i s’han manifestat pels passadissos de la fira, aturant-se davant l’estand de l’exèrcit on han llegit un manifest. S’han llançat crits i consignes contra les armes, el reclutament, els pressuposts militars (etcètera) i s’ha exigit destinar la despesa militar a despesa social. La convocatòria s’ha fet coincidir amb la jornada històrica del 23 de febrer, aniversari de l’últim intent de cop d’estat de l’exercit espanyol (el 1981) i a un any de l’inici de la guerra a Ucraïna.

Desmilitaritzem l’Educació està formada per mes d’un centenar d’entitats vinculades al foment de la Pau i a l’educació, USTEC-STEs (IAC) n’és una de les impulsores. El principal objectiu d’aquesta entitat és denunciar la creixent presència de l’exèrcit en espais educatius.

 

Manifest Desmilitaritzem l’Educació Lleida, 23 de febrer de 2023:

ESPAIS EDUCATIUS O DE FORMACIÓ, LLIURES D’EXÈRCITS I D’ARMES

Un any més, l’exèrcit torna a ser present a la Fira FormaOcupa de Lleida, contravenint tots els acords democràtics com el Codi Ètic aprovat per Fira Lleida i resolucions  com la 55/XI del Parlament de Catalunya de 2016. Aquí a la nostra ciutat, a més, hem de recordar que l’exèrcit participa en aquesta Fira per sentència judicial.

Desmilitaritzem l’Educació denunciem que el reclutament de joves -perquè, en definitiva, d’això es tracta- en espais educatius contribueix a encoratjar discursos bel.licistes i representa un intent de “normalitzar” la violència, la indústria militar i la guerra com a mecanismes per a la resolució de conflictes.

Any rere any veiem com l’exèrcit torna a ser present en els espais educatius i promocionals com el Saló de l’Ensenyament de Barcelona; l’ExpoJove de Girona, l’Espai de l’Estudiant de Valls o aquesta FiraFormaOcupa. Enguany, a més, volen tenir presència també a la Fira de l’Ensenyament d’igualada.

Aquesta participació contravé de manera flagrant la Llei catalana de Foment de la Pau de 2003, la Moció 55/XI del Parlament de Catalunya de 2016 i el Codi Ètic de Fira Lleida, així com el 1r punt de la moció aprovada pel ple municipal de Lleida el dia 1 d’abril de 2016 i que declarà “Lleida municipi de Cultura per la Pau”.

La campanya que porta a terme Desmilitaritzem l’Educació representa la confluència de més de 100 entitats i organitzacions educatives i de l’àmbit del foment de la pau que aspiren a assolir un món més just i segur per tothom però no per mitjà de les armes, sinó cobrint les necessitats bàsiques de totes les persones: alimentàries, d’habitatge, de treball digne, sanitàries, educatives…

Per altra banda, les polítiques que porta a terme el món occidental en general i en particular l’Estat espanyol, aboquen a un món cada vegada més militaritzat. Segons l’informe del Centre Delàs “la despesa militar real dels Pressupostos Generals de l’Estat per al 2023 ascendeix als 22.796M€, un 124% més del que assigna el Ministeri de Defensa (10.155M€), fet que suposa un (trist) rècord històric i un creixement del 5,75% respecte l’any anterior. Aquest increment s’explica en part per l’augment del 16,2% en les inversions en armaments, que arriben als 4.581,5M€, el que suposa que 1 de cada 5 euros que inverteix l’Administració central tenen una finalitat militar. Els Programes Especials d’Armament (PEA) continuen sent el principal catalitzador d’aquest augment i, tenint en compte els 3 nous programes aprovats aquest any pel govern de coalició,  ja en sumen 34 des del seu inici l’any 1996 i arriben als 51.644M€.

La conseqüència d’aquesta escalada militarista és el desplaçament forçat de milions de persones -segons l’ONU 100 milions- a causa dels conflictes armats. Aquesta xifra no para de créixer. La nova realitat a l’Afganistan i la guerra d’Ucraïna han contribuït a agreujar aquesta situació. Per no parlar de les greus conseqüències per al medi ambient que tenen tots els conflictes armats en un moment històric, a més, d’emergència climàtica.

En aquest context de violència extrema, els exèrcits no són pas la solució, ben al contrari. Són una part del problema.

És per això que persistim i un any més tornem a ser aquí per manifestar el nostre més profund rebuig a la campanya de propaganda i reclutament de joves per part de l’exèrcit. No podem, com a societat, legitimar l’ús de la força i de la violència davant dels i de les nostres joves.

Així mateix, denunciem la inacció i el poc capteniment de les administracions públiques per no defensar com caldria les mocions i les resolucions aprovades i que són contràries a la presència militar i dels cossos armats en espais educatius, de formació o de lleure, i les interpel·lem davant d’aquesta deixadesa de responsabilitats.

La presència de l’exèrcit aquí, en aquest FormaOcupa, és un pas més vers la normalització del militarisme mentre s’impedeix el debat sobre el model de defensa i de seguretat que la societat necessita, alhora que s’incompleix cada dia la Constitució en tant que són vulnerats drets fonamentals com ho són el dret a l’habitatge o el dret al treball que, entre d’altres, sí que garanteixen la seguretat de la ciutadania.

Per acabar, reiterem l’aposta que cal fer de manera decidida per la resolució no-violenta dels conflictes i la posada en marxa dels mecanismes de prevenció, mediació i cooperació.

Si no volem la guerra, eduquem per la pau.

Les armes no eduquen, les armes maten. 

DESMILITARITZEM L’EDUCACIÓ