Hedwig Kiesler

Hedwig Kiesler, coneguda com a Hedy Lamarr, fou una inventora, actriu i productora d’origen austríac.

Kiesler a Ecstasy (1933)

Hedwig va néixer a Viena al 1914 on estudià art dramàtic. Debutà, com a actriu, a Berlín al Theater in Der Josefsdadt. Amb setze anys, es presenta als estudis Sascha-Filmindustrie AG on fou contractada com a actriu i guionista.

L’any 1933 esdevingé la primera actriu en protagonitzar un nu integral i en interpretar un orgasme femení a la pel·lícula Ecstasy (Èxtasis) dirigida per Gustav Machaty.

L’any 1938 migra als EEUU on fa carrera a Hollywood amb el pseudònom de Hedy Lamarr on actua en una trentana de pel·lícules al costat d’actrius cèlebres com Dietrich, Garbo, Hayworth, Monroe… És al Passeig de la Fama de Hollywood amb l’estrella número 6.247.

Lamarr va treballar en el seu temps lliure en diverses aficions i invents, que incloïen un semàfor millorat, una pastilla que es dissolia en aigua per crear una beguda carbonatada, el disseny de les ales dels avions…

L’any 1941 va registrar, amb el nom de Hedy Kiesler Markey (juntament amb G. Antheil) la patent d’un sistema de codificació secreta de transmissions de ràdio de màxima seguretat anomenada Spread Spectrum (espectre eixamplat per salt de freqüència) proposat per tal de guiar per radiofreqüència els torpedes de les forces navals aliades. Aquest sistema permetia als bucs i als torpedes comunicar-se a través de múltiples freqüències de ràdio alhora i reduïa el risc de detecció, bloqueig i interferències per l’enemic.

Aquesta patent, un cop desclassificada per us militar l’any 1985, s’ha adptat per a us civil com a estàndard de la indústria en la majoria dels telèfons mòbils: aquesta tecnologia és utilitzada per a sistemes de comunicació en xarxa sense fils (Wi-Fi), els sistemes de comunicacions xifrades per satèl·lit (GPS, GLONASS), les comunicacions de la llançadora espacial amb la Terra i altres.

Hedwig Kiesler, Hedy Lamarr, va morir a Casselberry (Florida) l’any 2000, als 85 anys, d’una malaltia cardiovascular.

 

Històries de dones històriques (2)

Des de la Secretaria de comunicació de la IAC, durant la setmana del 8 de març d’enguany, publicarem una sèrie de ressenyes de dones del segle XX que, sent molt poc conegudes al nostre país, són d’alguna manera d’importància històrica.

Aquest conjunt de ressenyes te com a objectiu visibilitzar el tracte històric diferencial que han rebut les dones, on s’ha menystingut la seva importància; mentre homes amb nivells de protagonisme històric son prou reconeguts, el coneixement mediàtic d’aquest dones és mínim.

La selecció d’aquest grup de dones és totalment casual, no respon a cap criteri, a part de ser poc conegudes, al nostre país, i d’haver pogut trobar aquesta informació en diversos espais web, especialment, Viquipèdia.