NAKBA, 75 anys

El 15 de maig el poble palestí va commemorar la Nakba (catàstrofe). Fa 75 anys de l’autoproclamació de l’estat d’Israel que va suposar, i suposa, una neteja ètnica basada en la despossessió de terres, pèrdua de drets individuals i col·lectius i un procés permanent d’ocupació, expulsió i colonització vigent a dia d’avui.

El poble palestí està sofrint un apartheid per part de les autoritats israelianes, que van ocupant i colonitzant el territori palestí i expulsen les persones palestines de les seves terres dia rere dia, ja sigui creant assentaments il·legals o bé bombardejant població civil. 75 anys en què, a més, els estats d’occident han estat còmplices d’aquesta situació i han permès aquesta barbàrie per “l’estabilització de la zona”.

Aquesta deriva autoritària, bloqueig i atacs constants de l’estat d’Israel ha propiciat que el poble palestí tingui problemes greus per adquirir productes de primera necessitat. La pobresa (amb un 80% de la població per sota el llindar de la pobresa), l’alt índex d’atur (que supera el 40%), la carència d’infraestructures bàsiques, l’accés a l’aigua o l’electricitat repercuteixen greument en les condicions de vida del poble palestí; sobretot pel que fa a les dones palestines que veuen com els seus drets són doblement atacats.

Són constants les violacions dels drets humans per part de l’estat d’Israel en aquests 75 anys. El més clar exemple és la segregació i submissió a què l’estat d’Israel sotmet el poble palestí a través de la construcció de murs, check points per anar a treballar, desatenció sanitària i constants bombardejos. El silenci de la comunitat internacional és eixordador, sobretot si es compara amb d’altres guerres.
Els estats occidentals, sobretot la seva premsa, han assumit que les bombes israelianes, els franctiradors o les patrulles de l’exèrcit israelià que executen la població civil al mig del carrer són la normalitat del territori i no és notícia.

Les organitzacions que defensem el poble palestí i denunciem l’estat d’Israel i el seu apartheid intentem conscienciar d’aquests fets i denunciar-los duent a terme boicots, retirant agermanaments, trencant relacions i vincles… Així és com intentem donar visibilitat a tot aquest despropòsit acceptat.

És per això, que aquest proper dissabte 20 de maig ens manifestem en contra de l’apartheid que sofreix el poble palestí, la vulneració dels drets humans que realitza l’estat d’Israel i per la defensa dels drets i llibertats de les persones.

El 20 de maig, a les 18 hores a la plaça Universitat de Barcelona hem de ser molts els que clamem el final de l’apartheid i el compliment de la legalitat internacional. La nostra solidaritat amb el poble palestí.

Visca Palestina lliure!