Sta. Caterina: vaga indefinida!

Ahir, dilluns 22, va començar la vaga indefinida que, convocada pel Comitè d’empresa de l’Hospital Sta. Caterina i la Xarxa de Salut Mental (Salt, regió sanitària de Girona), que es durà a terme de 9 a 11 del matí i de 4 a 6 de la tarda, durant tota aquesta setmana, i de forma intermitent i indefinida cada dimarts a partir del 30 de maig.

La vaga ha sigut convocada pel Comitè d’empresa de l’Hospital Sta. Caterina i la Secció sindical de CATAC-CTS/IAC del Comitè d’empresa de la Xarxa de Salut Mental, a la que finalment s’hi ha adherit la resta del Comitè d’empresa.

Dilluns 22 de maig, al matí, més d’un centenar de persones treballadores de l’Institut d’assistència sanitària (IAS) s’han concentrat a la porta del Parc hospitalari Martí i Julià donat el tret de sortida a la vaga indefinida.

Els motius de la vaga son en gran part derivades del conflicte que es viu a l’empresa arran de les demandes presentades pels sindicats de CCOO, UGT, SATSE i MC, en la que es querellen conta l’empresa per doble escala salarial. Com a resposta a aquesta demanda, l’IAS va contrademandar demanant la nul·litat dels pactes d’empresa en els que es reconeix el dret de les persones treballadores (que venien del conveni previ a la XHUP) de conservar la meritació de l’antiguitat per triennis i quinquennis.

CATAC-CTS/IAC, va decidir no adherir-se a la demanda, tot i que considera que sí que hi ha d’haver una compensació econòmica pels treballadors que no cobren l’antiguitat segons pactes d’empresa, ja que la diferència salarial és important (pot arribar a variar 700 €). CATAC-CTS/IAC ha estat present a les negociacions amb l’empresa, malgrat aquesta ha demostrat una nul·la voluntat d’arribar a acords (argumentant la inviabilitat econòmica per establir qualsevol tipus de millora laboral); però l’IAS s’ha negat reiterades vegades a facilitar als membres de la comissió negociadora i a les seves assessories jurídiques, la informació econòmica que se’ls reclama des de la part social.

A més, en plenes negociacions (on s’ha de suposar la bona fe) l’IAS ha aplicat l’absorció i compensació als treballadors més antics, de tal manera que els va restant els augments de conveni de l’antiguitat meritada. Per això tots els sindicats dels comitès d’empresa han posat demanda conjunta per conflicte col•lectiu ja que consideren que, després de 20 i 30 anys dels pactes d’empresa, ja estem parlant de drets adquirits.

Els motius de la vaga no acaben aquí: el sindicat CATAC-CTS/IAC s’ha vist obligat a posar denúncia a Inspecció de treball (IT) per tal que l’IAS aboni els endarreriments d’ajuts per fills amb discapacitat des de gener de 2021. També assegura que l’empresa no ha fet l’augment salarial del 2’5% al sou base dels treballadors, que és un augment de conveni i que hauria de sortir en nòmina des del març i s’hauria d’haver pagat amb retroactivitat des del gener.

Es denuncia també que hi ha errors constants en les nòmines (com ara pagar nocturnitat a qui no li toca i deixar de pagar-la a qui sí que li correspon) o el que va passar amb la paga doble del desembre passat. La doble la van pagar sencera a totes les persones treballadores independentment de si havien estat de baixa i se’ls havia prorratejat en la nòmina dels mesos d’Incapacitat Temporal; moltes persones es van veure obligades a retornar-ne una part, i van acabar contraient un deute amb l’empresa per aquesta mala gestió.

Altres raons per la convocatòria d’aquesta vaga ha sigut la retenció d’uns 500 mil euros de fons addicionals corresponents als any 2018 a 20 (que l’empresa té segrestats i que s’haurien de pagar de forma lineal a tots els treballadors de l’IAS) així com el cobrament d’un deute prescrit de 2015 a la nòmina de les DPO (paga per objectius) que també l’empresa havia contret en nom d’alguns treballadors per un altre error de recursos humans. L’IAS, també, ha impedit l’exempció de fer guàrdies (exempcions per edat i per conciliació familiar), obliga a fer-les aplicant l’article 41 de l’Estatut dels treballadors  i vulnera drets reconeguts al conveni SISCAT.

Les accions continuaran. Cada dia durant les hores de vaga els treballadors es concentraran a la porta del Parc hospitalari i el proper dijous dia 25 de maig, s’ha convocat una manifestació a les 18h que sortirà del Parc hospitalari i anirà fins a la seu de la Generalitat de Girona. És una interpel·lació directa al CatSalut per tal que intervingui al conflicte; ja que sembla que l’IAS va en direcció contrària a les intencions que mostra la Conselleria, almenys de paraula i creant la Taula d’harmonització. A més d’això, la seu de la Generalitat té un especial simbolisme en aquest cas, perquè és a l’antic edifici de l’Hospital Sta. Caterina.