Resolucions parlamentàries: dia de la marmota?

 

Fa uns dies s’han aprovat al Parlament de Catalunya un cop més resolucions parlamentàries que insten al Govern de la Generalitat a retornar als treballadors i treballadores públics les pagues robades de 2013 i 2014. S’ha aprovat que, abans d’acabar l’any 2018, els treballadors i treballadores públics rebem el 10% de la paga del 2013 i que es fixi un calendari de pagament per a la resta de la paga del 2013 i per a la del 2014. Dia de la marmota?

L’any passat, concretament el maig de 2017, durant la legislatura passada ja es va aprovar una altra moció en aquest sentit, “Moció 121/ XI Parlament de Catalunya, sobre l’oferta pública d’ocupació i les condicions laborals del personal de l’Administració de la Generalitat”, en què el Parlament de Catalunya instava al Govern a marcar un calendari per a la recuperació de les pagues de 2013 i 2014 per tal que fos efectiva abans de 2019. El Govern anterior de la Generalitat no ho va complir. Per què hauria de ser diferent ara?

Fa uns pocs mesos, el juliol de 2018, en la primera Mesa General de la Funció Pública que va voler “presidir” el nou conseller del “Govern Efectiu”, des de la IAC li vàrem recordar els compromisos que el seu partit havia assumit signant la moció de 2017 i li vam exigir el retorn de les pagues esmentades. La seva resposta va ser no parlar-ne en aquella Mesa i excloure aquesta reinvindicació dels punts de l’ordre del dia de la següent Mesa General del mes de setembre. I a més a més en aquesta Mesa General del mes de setembre ni es va dignar a assistir-hi malgrat estava en una altra planta del mateix edifici fent declaracions a la premsa (d’allò parlat en una Mesa on ell no hi havia participat!!!).

El 25 de setembre passat Assumpta Barbens, portaveu de la IAC, en les dues intervencions en la Comissió de Polítiques Digitals i Administració Pública del Parlament de Catalunya que aquí us compartim va tornar a posar sobre la taula per enèssima vegada la necessitat de recuperació de les condicions laborals del personal de la Generalitat de Catalunya, retallat des de fa deu anys!


En la primera intervenció en aquesta Comissió des de la IAC fem constar específicament en seu parlamentària que les retallades han afectat a tot el sector públic en sentit ampli, és a dir, no només els col.lectius representats en la Mesa General de la Funció Pública -administració i tècnics, educació i sanitat- sinó també a universitats, concerts educatius i sanitaris, empreses públiques, i tot l’entramat de l’”ecosistema públic”. Per tant les reivindicacions són també de tots els seus treballadors i treballadores, igual que les retallades, amb l’agreujant que en aquests col.lectius públics no presents a la Mesa quan hi ha algun retorn de drets veuen molt complicat el seu retorn perquè l’han de negociar de zero. Cal fer un impuls i aconseguir que igual que es treu es retorni de manera immediata a tot el sector públic afectat.

La llista és llarga, perquè les retallades han estat llargues i profundes malauradament. En particular i especialment reividiquem i exigim:

 • Retribucions i pagues perdudes
 • Recuperació del 100% del salari en cas d’incapacitat temporal
 • Recuperació de plantilles i qualitat d’ocupació
 • Reducció de la taxa d’interinitat i convocatòria de totes les places estructurals
 • Establiment d’una carrera professional real en tots els sectors públics: administració i tècnic, sanitat i docents
 • Substitució d’absències i baixes des del primer dia
 • Recuperació de les aportacions del 0.8% de la massa salarial al Fons d’Acció Social (FAS)
 • Jornada de 35 hores
 • Reposar la cotització al 100% al personal interí que va veure reduïda la seva jornada
 • Millora i equiparació de condicions de permisos i conciliació a tots les col.lectius

En la segona intervenció parlamentària preguntem “per què el conseller només es preocupa de les polítiques digitals i oblida el personal quan al cap i a la fi qui aplicarà les polítiques digitals serà el personal?”. I tot són preguntes:

 • Què passa amb el personal del SOC que està a primera línia d’atenció de la tramitació de la Renda Garantida?
 • I amb els serveis de Prevenció de Riscos Laborals departamentals? Tenen unes dotacions irrisòries i amb la major part de les plantilles en precari.
 • I les externalitzacions dels serveis? Voluntat de retorn? No. S’està externalitzant: s’han tornat a fer concerts educatius i hi ha projectes damunt la taula de fer més empreses públiques
 • I a l’Administració Local? Tenim el personal municipal dels Serveis Socials que estan reclamant un model real de Serveis Socials per poder treballar i atendre l’emergència social amb més dotacions

Preguntes i més preguntes al Parlament de Catalunya i al Govern de la Generalitat. Sense respostes! Des de la IAC tenim molt clar que només amb la mobilització aconseguirem avenços. Mobilitzant-nos i autoorganitzant-nos en els centres de treball i sortint als carrers. La nostra lluita és solidària amb totes les lluites per la defensa dels drets dels treballadors i treballadores aquí i arreu.

Ja no ens alimenten molles, volem el pa sencer!