De que anava “El meu jefe NO és un algorisme”?

Els dies 25 i 26 d’abril es van celebrar a Can Jaumandreu les jornades internacionals de “El meu jefe no és un algorisme”, organitzades per Riders por Derechos i la Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC).

Des del matí fins al vespre els dies van estar farcits de taules rodones amb gent referent tant en l’àmbit urbanístic, jurídic, cooperativista, etcètera que després es tancaven amb una ronda de micro obert on la gent del públic hi podia participar. A més es van celebrar actuacions a la cloenda i dinars de germanor amb totes les participants.

Cartell de les jornades.

I és que el tema dóna molt per a sucar, el nou capitalisme de plataforma està afectant greument el sistema de benestar.

D’una banda empreses com Deliveroo, Glovo, UberEats ataquen directament el marc legal on es podrien defensar les persones que hi treballen perquè els hi nega aquesta condició, obligant-les a fer-se autònoms i trencant la relació d’assalariat (creant falsos-autònoms) amb la desfalca que això suposa per a la Seguretat Social i per a les garanties de la plantilla on de cop un es queda sense prestació si està de Baixa per exemple. Aquest nou marc jurídic al qual es volen dirigir aquestes empreses que coneixen perfectament els límits del sistema de contractes i alhora disposen d’uns bufets caríssims per argumentar-ho volen trencar les figures que tenim avui dia i anar cap a la contractació de 0 h britànica o la creació dels “traders”.

Assistents a les jornades

Assistents a les jornades

D’altra banda tenen una afectació directa a les ciutats on exerceixen, avui dia es coneix que part dels beneficis d’aquestes empreses és revendre les dades d’interacció dels usuaris (Big Data) als ajuntaments per dissenyar les ciutats a la seva voluntat, exemple Finlàndia.

En reacció a tots aquests aspectes, aquí a Barcelona va ser un dels primers llocs on les treballadores es van organitzar en lluita contra aquests nou Goliats del capitalisme i ara es troben immersos en dos gran macrojudicis contra Glovo i Deliveroo per reclamar-los les quotes d’autònom i la cotització de la Seguretat Social que l’empresa s’hi ha estalviat durant aquests anys i amb els beneficis dels quals generen riquesa. En conclusió d’aquella organització de les treballadores, l’assessorament sindical de la IAC-FAA i de la defensa jurídica del Col·lectiu Ronda va sorgir, el que avui dia és un exemple de resistència, la cooperativa Mensakas.

Les jornades van permetre que es compartissin experiències de lluites en diferents comunitats i països, es van plantejar models alternatius a aquesta economia, com el cooperativisme. I es van reforçar lligams europeus i internacionals, sobretot amb sud-americà amb la creació de canals de comunicació instantània: missatgeria mòbil i mail que serviran per a tenir més força conjunta en el futur i poder desemmascarar aquestes noves empreses “cool”.

 

 

Programa de les jornades.