Unitari, alternatiu i combatiu

Comunicat unitari del sindicalisme alternatiu i combatiu del 27 de maig de 2020

REPARTIM EL TREBALL I LA RIQUESA

Sobre l’ingrés mínim del govern estatal i la renta garantida de la Generalitat de Catalunya:

Els darrers dies el govern de l’Estat espanyol, format per PSOE i UP, ha posat sobre la taula una proposta d’ingrés mínim que s’aproparia als 462 euros al mes, una proposta que se suma a la que ja s’aplica, en teoria, des del govern de la Generalitat de Catalunya de renda garantida. Amb dues considerades totalment insuficients pels sindicats sotasignats.

Com a sindicats combatius hem reclamat una sèrie de mesures de xoc per aquest període, entre les quals proposàvem una renda bàsica universal incondicional i digna mentre durés la crisi sanitària. Quina és doncs la crítica?

  • La proposta del govern espanyol, a l’espera dels tràmits amb els quals s’aplicaria, no arriba a garantir en cap cas sortir del risc de pobresa per a les persones que se’n podrien beneficiar, un llindar que es fixa als 750 euros.
  • PDCat i ERC deixen enrere a molta gent destinant només 380 milions al pressupost del 2020 a la renda garantida de ciutadania (RGC) de la Generalitat, la qual arriba només al 10% de les peticions que rep, el que es tradueix en 113.832 beneficiaris, dels quals només 64.000 perceben la RGC íntegra, en un país de 7 milions de persones.

Amb treball contractual o sense, ningú no es pot quedar sense ingressos mentre duri l’emergència sanitària o les conseqüències socials seran devastadores. Per això, és imprescindible introduir una renda bàsica de quarantena i amb caràcter retroactiu que garanteixi ingressos de manera universal i incondicional mentre duri l’estat d’alarma. L’accés a la renda bàsica ha de garantir-se a tota persona sense importar la seva nacionalitat, estatus de residència o situació administrativa. La insuficiència de les mesures vinculades a aquestes preteses rendes garanties mostren, una vegada més, que no hi ha cap mena d’interès per part dels diferents governs per eliminar la pobresa (actualment el risc de pobresa afecta el 21,5% de la població): aquestes mesures perpetuen la precarietat i la pobresa.

Per què no es reverteix el frau fiscal (calculat en 59.000 milions); reclamen el retorn dels diners del rescat a la banca, apliquen impostos sobre els grans patrimonis?… No hi ha excusa per no acabar amb la pobresa, tant el govern de l’Estat espanyol com el govern de la Generalitat de Catalunya tenen les competències per fer-ho.

Com a sindicats combatius seguirem lluitant, passem a l’ofensiva per acabar totalment amb la pobresa i gaudir d’unes vides dignes. Juntament amb les organitzacions adherides al Pla de Xoc Social reclamem mesures en matèria d’habitatge i subministraments, en pensions i serveis públics 100%, que permetin caviar el model capitalista que fomenta des de la UE la desigualtat, el deute i l’especulació.

Lluitem per unes condicions de treball dignes que posin la vida i no el capital al centre; reduïm dràsticament les jornades laborals i repartim el treball sense rebaixar sous ni drets, posem al centre les cures i les tasques reproductives i reorientem el model productiu des de la planificació democràtica i ecologista, feminista i solidària amb tots els pobles.

Ja no ens alimenten molles, ja volem el pa sencer

CO.BAS, COS, CGT Catalunya, CNT, IAC, Solidaritat Obrera