Roda de premsa: presentació vaga 8M

Avui, 1 de març de 2023, a les dos quarts d’onze del matí, a la seu de Lafede.cat, la Taula sindical de Catalunya ha exposat el motius i ha fet crida a la participació de la vaga general feminista convocada, a nivell nacional, pels sindicats CGT, COS, IAC i SO amb un especial suport de les organitzacions Las Kellys Catalunya i SINDIHOGAR SINDILLAR.

La convocatòria de vaga general s’adreça a totes les persones treballadores de Catalunya i és convoca per a tota la jornada del 8 de març, des de les 00:00 a les 11:59.

Les persones que han intervingut a la roda de premsa han justificat la convocatòria per diversos motius relacionats amb la discriminació laboral de les dones, fent especial esment a l’exigència de la derogació de la reforma laboral, a una reforma de pensions que no discrimini el treball feminitzat, a la millora de serveis públics, a una prevenció de riscs laborals adequada a les dones, derogació de les llei d’estrangeria, igualtat retributiva real… També s’ha fet esment a la l’abús de serveis mínims decretat per aquesta convocatòria de vaga general.

La roda de premsa ha servit també per a presentar el comunicat de vaga de la Taula sindical.

 

 

Comunicat vaga general feminista 8M 2023

Perquè ens sobren els motius. Aquest 8 de març, vaga general feminista

Un any més, les dones i les identitats dissidents de gènere patim amb més intensitat l’explotació del sistema capitalista i patriarcal en què vivim, pel simple fet de ser-ho.

Un any més, conciliar vol dir perdre els nostres drets laborals, amb menys possibilitats de creixement professional, amb més obstacles i menys remuneració per fer la mateixa feina -la bretxa salarial al 2022 s’enfila a prop del 20%-, amb més discriminació en la contractació, amb més dificultats de promoció i accés als òrgans de decisió, amb més temporalitat, amb més atur, amb més precarietat que condiciona la nostra realitat de present i de futur, amb pitjors pensions i més pobresa, i amb la impunitat dels qui perpetuen aquesta desigualtat i hi són còmplices.

Un any més, la desprotecció que patim en l’àmbit laboral s’afegeix a la doble jornada de cures a la llar, que mai és reconeguda i que recau sobre les de sempre. Quan s’aguditza la pèrdua de drets i de qualitat de vida de la classe treballadora, els sectors més àmpliament afectats són els més feminitzats.

Un any més, volem recordar que moltes dones no tenen el dret a fer vaga, principalment aquelles sotmeses a treballs precaritzats i/o sense papers, aquelles que sota la llei d’estrangeria perden els seus drets en arribar a Europa i són condemnades a l’explotació laboral. El patriarcat, el colonialisme i el capital són aliats i ens condemnen a totes.

Un any més, ens mobilitzem per a posar el focus en aquestes injustícies emmarcades en una crisi de model i de sistema i reclamar mesures reals que ens permetin desenvolupar la nostra realitat laboral i personal en condicions d’equilibri. No hi ha feminisme sense l’alliberament de la classe treballadora, plural i diversa. Perquè aquest sistema ens considera treballadores de segona, i trobant-nos en un context socioeconòmic on les crisis s’encadenen, ja és hora que això canviï. Perquè la pobresa té nom de dona, de dona treballadora!

Organitzem-nos: aquest 8 de març, unim-nos a la vaga general feminista de 24h convocada per diferents sindicats de la Taula Sindical de Catalunya. Omplim els carrers, diguem prou als abusos i a la precarietat. Lluitem plegades per la llibertat i el benestar de totes, ja que és un deure compartit i ens juguem la nostra dignitat i la nostra vida.

Lluitem per les que hi som i per les que ja no hi seran més. Lluitem per TOTES. Ens aturem per reivindicar la nostra lluita diària, cap a un món més just, més igualitari i divers per una economia social i feminista.

Taula sindical de Catalunya