Junko Tabei

Junko Tabei va ser la primera dona alpinista que va completar Els set cims, l’ascenció a les muntanyes més altes dels 7 continents.

Junko va néixer a la prefectura de Fukushima (Japó) el 1939. Als 10 anys va pujar el volcà Nasu (1916 msnm) desvetllant la seva passió per l’alpinisme. Va estudiar literatura anglesa a la universitat de dones de Showa, un cop graduada va formar el Ladies Climbing Club el 1969. Més endavant, J. Tabei, va declarar que havia fundat el LCC pel tracte dels muntanyencs masculins de l’època; alguns es van negar a escalar amb ella i d’altres van pensar que només estava interessada en trobar parella.

L’any 1972, però, ja era una alpinista reconeguda al Japó, havent escalat muntanyes com el Mont Fuji, el Matterhorn o l’Annapurna III (7555 msnm).

Tabei, amb el LCC, va programar expedició a l’Everest pel 1975. Aquesta va comptar amb 15 membres, dones treballadores algunes de les quals eren mares; aquest fet els va generar crítiques (“hauríeu d’estar criant nens”). L’expedició va comptar amb poc suport de patrocinadors i va suposar una aportació econòmica important per a les participants. Part del material se’l van confeccionar cosint elles mateixes: bosses, guants, sacs de dormir…

L’equip va escollir la ruta clàssica de la glacera de Khumbu, la mateixa de Hillary i Tensing el 1953. El 4 de maig el camp d’alçada de cota 6.300 va ser escombrat per un allau posant en risc la continuïtat de l’expedició. Tot i així, J. Tabei, acompanyada del xerpa Ang Tsering, va fer cim el 16 de maig de 1975, aconseguint ser la primera dona en arribar al cim més alt de la terra.

El 1991, J. Tabei va aconseguir el cim de la muntanya Vinson (4892 msnm), la muntanya més alta de l’Antàrtida, un cim de logística complexe. El 28 de juny de 1992, va aconseguir el cim de Puncak Jaya (4884 msnm) a Indonèsia i, per tant, es va convertir en la primera dona en completar els Set cims.

Tabei també va participar en recerca sobre medi ambient, ecologia i a la degradació ambiental. Va ser directora de l’Himalayan Adventure Trust of Japan, organització de preservació dels entorns de muntanya i va participar i dirigir en campanyes de “neteja” de les muntanyes.

Junko Tabei va morir d’un cancer als 77 anys a Miharu, Japó, l’octubre de 2016.

 

Històries de dones històriques (6)

Des de la Secretaria de comunicació de la IAC, durant la setmana del 8 de març d’enguany, publicarem una sèrie de ressenyes de dones del segle XX que, sent molt poc conegudes al nostre país, són d’alguna manera d’importància històrica.

Aquest conjunt de ressenyes te com a objectiu visibilitzar el tracte històric diferencial que han rebut les dones, on s’ha menystingut la seva importància; mentre homes amb nivells de protagonisme històric son prou reconeguts, el coneixement mediàtic d’aquest dones és mínim.

La selecció d’aquest grup de dones és totalment casual, no respon a cap criteri, a part de ser poc conegudes, al nostre país, i d’haver pogut trobar aquesta informació en diversos espais web, especialment, Viquipèdia.