18 de juliol “antifa”

La tarda d’ahir, a Barcelona, van coincidir dues convocatòries antifeixistes a Barcelona amb l’objectiu d’alertar dels riscs d’una victòria electoral de les dretes espanyolistes a les eleccions del proper 23 de juliol: una concentració a les portes de la comissaria de Via Laietana i un acte a la Universitat de Barcelona (UB).

L’acte a la universitat va ser organitzat pels sindicats de la TSC (Taula sindical de Catalunya) CGT, COS i la IAC; es va desenvolupar en tres parts. La primera, barrem pas al feixisme va amb la intervenció del professor Quim Sempere que va recordar l’activitat de dissidència política a les universitats sota el franquisme. La professora Mònica Clua va parlar de l’ofensiva feixista global a les universitats i van intervenir també represaliats de les lluites estudiantils contra el pla Bologna.

La segona part som i serem cordó sanitari va comptar amb les aportacions de la lluita feminista a les universitats, la lluita ecologista, dels sindicats convocants (CGT, COS i IAC), de l’actual lluita estudiantil i de d’intel·lectualitat antifeixista. Va concloure aquesta part l’investigador en extremes dretes Carles Vinyes.

La tercera part, mai més enlloc contra ningú, va començar amb la lectura del manifest signat per una quarantena d’organitzacions Barrem el pas al feixisme! Van intervenir les organitzacions Mujere Palante, Manters i el Sindicat de Llogueteres. És va fer una presentació del projecte periodístic de la Directa i l’acte va acabar amb una proposta de ballada col·lectiva en defensa de drets i llibertats.

Mentrestant, l’Assemblea de persones represaliades, la Comissió de la dignitat i UCFR, aplegaven una important concentració, amb presència de membres de la IAC, a la Via Laietana per exigir, una vegada més, la retirada de la comissaria de la policia espanyola; escenari de la repressió i tortura de l’estat espanyol a Barcelona.

La campanya reivindicativa, que es concreta amb concentracions el primer i tercer dimarts de cada mes, te per objectiu la conversió de la prefectura de Via Laietana en un centre de memòria democràtica.